Ралица Василева се върна в БГ новините след 23 г.

Ралица Василева се върна в БГ новините след 23 г.  | StandartNews.com

Става в 4 сутринта, за да е в крак с времето и в София, и в Чикаго

CNN ме научи да гледам на родината като на световен фактор, казва тв водещата

След 23-годишно прекъсване от вчера Ралица Василева отново е водеща на новини на български език. Занапред всеки делничен ден тя ще представя най-важното, което трябва да знаете. А това ще става в 19,30 ч българско време от студиото в Чикаго на телевизия BIT. Часове преди новото предизвикателство "Стандарт" се свърза с българката, която почти четвърт век работи в CNN, и надникна в нейните чувства и вълнения.

"Аз съм Ралица Василева с новините от България, Америка и света". Така лъчезарната водеща се завърна вчера в новините на български с надеждата, че ще участва в създаването на нов пакет от уникална информация, която ще информира хората за събитията в нашата страна, САЩ и останалата част на света. Смесица от чувства предхождаше голямото завръщане, като вълнението и притеснението вървяха ръка за ръка, следвани от спомени.
"Хем се притеснявам, тъй като не съм водила новини на български език от 23 г. Хем се вълнувам, защото ми е много мило. В същото време нахлуват спомени от началото на кариерата ми", сподели, но без притеснение, Ралица. "Основното чувство е вълнението. Връщам се към българската култура и език и ми е много кеф", добави ентусиазирано тя. Притеснението пък е свързано с възможността думите на английски да изпреварят българските, тъй като водещата е

тренирана да мисли на английски

Затова се намесват и спомените от първите емисии в CNN, когато е имала кошмари, че прави извънредни новини, в които пък не може да намери думите на английски.

23 г. по-късно Ралица Василева се завръща като по-добър разказвач на историите на хората и по-голям познавач на големите теми и предизвикателства за света. В CNN се е научила да гледа на България като част от света и фактор в него. "Имам по-дълбоки знания за света, но основните ми възгледи за журналистиката не са се променили. Повече опит имам в това как да водя новини, как да ги пиша, как да информирам хората, но в общи линии все още вярвам в това, че на хората трябва да се дават фактите и те да си вадят заключенията. Много вярвам в този вид журналистика", признава Ралица.
Освен воденето на български предизвикателствата пред нея са няколко. Занапред аудиторията й няма да бъде световна и тя ще трябва да прецени как да представя новините, така че да бъдат разбрани. Другият момент е, че амбицията е емисията в 19,30 хем да представя случващото се в България, Америка и света сред емигрантите и това, което по принцип става по света.
За пореден път се оказва, че Ралица е хвърлена в дълбокото, но това тя приема като крачка напред. "Без да искам, винаги съм била част от създаването на нещо ново", казва през смях тя и започва да връща лентата назад.

Все съм участвала в нови проекти

Още преди да бъде измислена думата START UP, ние правихме точно това с Нери Терзиева и колегите. След падането на комунизма с "Екип 2" създадохме един нов вид журналистика", спомня си тя. Постъпването й в CNN също съвпада с революция в журналистиката. Тогава основателят й Тед Търнър решава да превърне телевизията с новини за американците в 24-часова информация за една световна аудитория. "Той я качи на сателит, а всички му се подиграваха, подмятайки "Кой ще ти го гледа това?". Оказа се, че е печелившо. Почнахме от нищо. Ето, сега пак имам шанса да бъда част от нещо ново", казва Ралица.
От CNN й липсват колегите, но пък екипът на BIT в Чикаго я е приел добре. Камерният му състав пък й създал усещането за семейство. Ралица се радва много, че професионалният й живот отново я среща с Нери Терзиева, с която и иначе са си близки. И пак трябва да става рано. "Оказа се, че за да правиш новини в 11,30 чикагско време, трябва да станеш в 4 сутринта. Но не чак в 1,30, както ставах в CNN и спях на две порции през деня", уточнява тя.
След близо 26 г. стаж в журналистиката Ралица Василева продължава да е на мнение, че

това е най-интересната работа на света

Смята, че тя не може да се превърне в рутина, защото всеки ден събитията са различни и към тях трябва да се избере нужния подход. Освен това ежедневно се научава нещо ново.

В момента молбата й към зрителите е една. "Да ми простят, ако има в началото някакви грешки. Ако не сме успели да налучкаме точната формула", казва тя.

И отново идва споменът от първата емисия в БНТ. "Много се притеснявах и се чух с Нери Терзиева. Каза ми: "Ако се притесняваш, открий емисията и кажи на хората, че ти е за първи път и се извини предварително за грешки. Направих го и всичко мина по вода", спомня си Ралица, която занапред в делничните дни ще ви благодари, че сте избрали нейната емисия за новините от България, Америка и света.

Сигурна съм, че
ще вдигне летвата

Журналистът трябва да е честен брокер на събитията, казва Нери Терзиева

- Г-жо Терзиева, не се ли опасявате, че в началото Ралица Василева може да се затрудни с българския език?

- Не съм усетила и акцент. Досега тя правеше ежедневни включвания в блока ни за Америка и не съм усетила и най-малкото чуждоземско произношение. Момичето си е прекрасна българка, а опитът й в CNN може да донесе стандарти. Истинските професионални стандарти, които тук забравихме.

- Какво друго освен стандарти очаквате от съвместната ви работа?

- Ралица прави ясна разлика между факти и коментар. Не представя коментарите си за тотално мнение. Това е разликата между това, което тук практикуваме масово, и това, което е тя със своите професионални виждания. Ралица всекидневно ми е коректив. Многогласието е с нея, вниманието към нюанса, към втория план, което на нас често ни убягва. Истина е, че позабравихме това през годините.

- Каква е атмосферата в студиото в Чикаго?

- Колегите имат голям късмет с нея. Има респект, който понякога ги стяга, но с времето това ще отмине и ще се възползват изцяло от уменията. Друго си е да казваш оттук нататък "Ученик съм на Ралица Василева". Иска ми се да съм на тяхно място.

- Да се надяваме ли, че ще се вдигне летвата на БГ телевизионната култура?

- Сигурна съм, че ще това ще стане. Стига, разбира се, да осъзнаем, че това ни трябва, защото на зрителите им трябва. На зрителите им е нужно да живеят в свят, в който журналистът е много честен брокер на събитията и на мненията. За разлика от тук Ралица никога не се е представяла като последна инстанция.

- Подшушнаха ми една история с Тед Търнър. Ще я разкажете ли на читателите ни?

- Ралица Василева беше станала звезда в CNN. Аз бях на новинарска конференция в Маями, където Тед Търнър имаше среща с колеги. Отидох да го слушам. Срещата беше много бърза и накрая поисках автограф, но той не ми обърна никакво внимание. Когато извиках, че съм от България, откъдето е и Ралица Василева, той преброди цялата зала. Дойде до мен през много хора, които го дърпаха. Тогава ме попита какво точно общо имам с нея. Казах му. "Мисля, че когато Ралица беше много начинаеща, съм й помогнала с няколко урока". Той ми отвърна: "Благодаря ти, тя си дойде научена". Свали си баджа от врата и го сложи на моя. Все още го пазя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай