Рафи се поля с вода, предизвикаха Бербо и Гришо

Рафи се поля с вода, предизвикаха Бербо и Гришо | StandartNews.com

16 милиона долара събраха досега

Над 400 звезди влязоха в кампанията Ice bucket challenge

Като мексиканска вълна и в стил "Предай нататък" се разраства акцията Ice bucket challenge. Според идеята на кампанията, която по света подкрепя болните от амиотрофична латерална склероза, всеки, който "вземе" ледения душ и го заснеме на клип, трябва да предизвика още трима - а те в срок от 24 часа да последват примера му. Според една от версиите - който не приеме, дарява 100 долара.

(Въпросната склероза засяга нервните клетки и води до тотална парализа, макар съзнанието да остава непокътнато).
Пръв от нашите знаменитости се заля Стилиян Петров. Той си изсипа кофа с ледена вода в знак на съпричастност към хората, страдащи от онкологични заболявания. Големият футболист също водеше сериозна битка с болестта, след като беше диагностициран с остра левкемия. В момента и той, и семейството му са щастливи, че е в ремисия. Стенли предизвика Мартин Петров, Джон Тери и Фабиан Делф да се включат в предизвикателството. Мартин Петров направи коментар под видеото на Стилиян. "Няма начин", написа Мартин, а Стилиян му отговори: "24 часа".

Още няколко родни знаменитости днес пробваха от "ледената кофа" с определена кауза - да съберат пари за лечението на 32-годишна млада майка. Рафи, комикът Ники Станоев и Павел Владимиров, водещият на "Здравей, България" по Нова, се намокриха от главата до петите. Рафи хвърли ръкавицата на Део, Лео и Играта, Станоев призова Спенс, Михаела Филева и Шкумбата. Спенсята днес умуваше къде и как точно да направи публичния душ, но се очаква да стане факт днес, според договорката. Най-високо се прицели Павел Владимиров, който предизвика Димитър Бербатов и Григор Димитров, който малко по-късно качи онлайн клипчето си за каузата. Всички те искат да привлекат вниманието върху съдбата на 32-годишната Ивелина Кехайова - майка с две лъчезарни деца, на 9 месеца и на 7 години. Преди няколко месеца й поставят тежката диагноза - каротидо-кавернозна фистула, получена вследствие на бременносттa. За лечението й са необходими 20 000 долара.

Кофи с вода продължават да си изливат ежечасно и световните звезди. 18 души от клана Кенеди, сред които вдовицата на Боби Кенеди, дори имаха масово изпълнение. Някои, като Мики Рурк например, се поляха по националната телевизия. Кампанията Ice bucket challenge, която тръгна от кръговете на състезателите по голф и достигна до участие на известни личности като Марк Зукърбърг, авторката на бестселъри Марта Стюарт, Джъстин Тимбърлейк и Юсеин Болт, с всеки час увеличава броя на популярните персонажи, приели да се включат.
До днес бяха повече от 400, а асоциацията, която събира пари за болните, вече натрупа 16 милиона долара.
Преди дни създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг предизвика Бил Гейтс, който веднага публикува свое видео. Гейтс си построи конструкция, приличаща на бесилка, сложи кофата и дръпна привързан към нея шнур. Секси оттенък на каузата прибавиха Нина Добрев, Лили Колинс, Суки Уотърхаус и Дженифър Лопес. Разписаха се още Кристиано Роналдо и Лейди Гага. Ексцентричната певица се обля с ледена вода по бикини и седнала върху стол, след което качи зрелището в интернет. Тя прикани Адел да бъде следващата. Другите, минали през изпитанието, са Джон Бон Джоуви, Джъстин Тимбърлейк, Селена Гомес. Джъстин Бийбър се включи с ищах и номинира Барак Обама за следващия.
Инициатор на голямото предизвикателство е 29-годишният бивш капитан на отбора по футбол в колежа Пийт Фрейтс. Допреди няколко месеца той все още можел да говори и да се движи и успял да публикува свое видео във Фейсбук.
В края на юли той научава за поредицата от заливания с вода от своя приятел от Ню Йорк Пат Куин, който страда от същото заболяване, и решил да популяризира този почин, за да се акумулират финанси за борба с болестта.
Вместо да се залее с кофа леденостудена вода, което той обяснява с думите "ледена вода и АЛС са лоша комбинация", Фрейтс публикува във Фейсбук видео, в което клати главата си под звуците на хита от 1989 г. Ice Ice Baby на Ванила Айс. Той предизвикал няколко приятели и след това идеята набрала популярност в мрежата и започнали да се включват куп звезди.

Всеки участник може да публикува видеото с поливането си в която иска социална мрежа- Фейсбук или Инстаграм, предизвиквайки приятелите си да повторят упражнението или да дарят 100 долара на организация, която се занимава с превенция и търсене на лечение за болестта на Лу Гериг.

Веднага се намериха хора обаче, които критикуват благородната кауза. Ариел Пардс, автор от списание "Вайс" твърди: "Има много неща, които не са наред с Ice bucket challenge, но най-дразнещото е, че всъщност представлява нарцисизъм, маскиран като алтруизъм. Затова и мнозина приканват хората не да повтарят упражнението с кофата, а просто да дарят пари".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай