Радо и Илия от "Лого 5" се срещнали като врагове

Радо и Илия от "Лого 5" се срещнали като врагове | StandartNews.com

Рап дуетът готви втори албум, натрупаха слава и като Генчо и Кучето в "Революция Z"

Сладурана на около 5 току-що е взела автограф от Радо и Илия. Тя се казва Ноа и води цяла тумба приятели от вътрешността на Докторската градинка, за да получат лични подписи. За малчуганите това са рапърите от сериала "Революция Z", а за уважаващите себе си меломани те са "Лого 5". Танцуващите с рими, които печелят фенове заради непредвидимите, свежи и много стойностни текстове, поднесени с богата музикална гарнитура.

В началото бе Словото

За първи път се срещнали като врагове, докато рисували с графити из "Младост 3". Радостин признава, че Илийката има талант за това, а самият той не се справял добре. Били на по 14. "Това е като най-клишираните истории за приятели, които воюват и после стават първи приятели", разправя Радо. Покрай общи авери обаче взели да общуват лека-полека и в един момент Радо израпил нещо, което много изкефило Илийката. Малко преди това той живеел с идеята да има банда, на която да е барабанист. Но открил рапа. Докато той се води с по-голям музикален бекграунд, Радо се "захласвал по думите". И няма как да е иначе -майка му е учителка по литература. Въпреки че самият Радо си е силно любознателен. В час по математика си пишел есета.

Отначало "Лого 5" били в друг състав - без Радо, той се присъединява по-късно. Името измисля Християн, който днес свири на кавал в "Оратница". Името може да означава и лого 5, и логопед. "Но изразява и пасивно-агресивното ни отношение към рапърите, които не могат да говорят, а се водят рапъри", смее се Радо.

Ако ги подкачиш, че явно имат влечение към петицата (албума им е "Петилетка"), се подхилкват съзаклятнически. Трудно е да се обясни. "По едно време ни беше много смешно, когато в абсолютно смислен разговор някой казваше "пет" в отговор. А албума го правихме пет години. Накрая възкликнахме: "Ей, че то цяла петилетка", разказва Радо. Той е роден на 13 юни 1989 г. На първия му рожден ден двете фамилии щели да се хванат за гушите заради първите демократични избори.

Континиум

Това е името на едно от интересните парчета в първия им диск. "Сверете си часовника, бъдете с крак във времето, повтарят ни: рисувайте се с фалшиви краски, с ръцете си чиновникът си маже с вакса темето, с единствената цел да заличи плешивостта си, а хората способни са дори на влак в трептенето, да видят доброта, живот, красиви страсти. За жалост не обичат на сърцето си туптенето, заменят го с дрънченето на две машинни части. Живеят в подводница. И чувстват се като крадци на местопрестъплението и търсят опрощение от светци и иконостаси. И всеки е с безброй лица...", гласи част от посланието.

Илийката, който е дипломиран политолог от Алма матер, признава, че живеем в интересни времена. "Колкото повече информация научавам за света наоколо, толкова повече ми се чете литература и така бягам от действителността. Сега съм на "Кучешко сърце" на Булгаков", споделя той. Радо допълва, че щом Илия успява да се скрие в свое мехурче, това си е супероферта. Според него е стимулиращо да живееш в години, когато нямаш идея какво те очаква утре и е по-добре от време, в което не се случва нищо. Той се чуди как човек може да е разочарован от нещо и да бездейства. А Илия допълва: "Все още не мога да разбера защо политиците се представят като либерални, а като държание са по-консервативни отвсякога. Не знам как е възможно това".

Въпрос на вкус

Вражда между стари и млади рапъри естествено няма. Ако се говори за конфликт, той е в ракурс качествен - некачествен рап. "Не знам защо се говори за вълни във времето, но като езикова култура и начин на изказ, най-старите парчета са литературно най-стойностни. Не става въпрос за рими, а за това, че казват нещо важно. Не говорят за "жена" и "суперкола", категоричен е Илия. И двамата се дразнят от "рапъри", които не могат да се изразяват, но с това се занимават. "Това е все едно художник далтонист", казва Радо.

Дали ще има по-пиперливи и цинични фрази в едно парче, зависи от много неща. Ако са на място, е добре, ако са самоцел, е проява на лош вкус. Естествено, че и в хип-хоп културата сме по-назад, ако изпаднем в комплексарщина и се сравняваме със Запада.

"Лого 5" са подгрявали някои от култовите имена в световния рап на концертите им у нас -Методмен, Редмен. Но най-голям кеф било да излязат преди B-Real от Cypress Hill. Той харесал албума им и се снимал с обложката. "Това си е сбъдната мечта - да си на една сцена с човека, с който си прослушал рап. Буквално го сторих с B-Real. И си е четка да ти слуша песните. Чувстваш се щастлив", разправя Радо.

За музиката

Момчетата от "Лого 5" смятат, че тв форматите изкарват всичко друго на преден план, но не и музиката и таланта на кандидатите за слава. "Те са като караоке - пеят, примерно, хит на Селин Дион", разсъждава Радо. И продължава: "Хората си представят, че за да станеш добър и известен, ти се налага да се редиш на опашка пред някакви телевизионери - така казва Дейв Гроу от "Фу файтърс". Вместо да се съберете в мазето или гаража и просто да сте зле, докато станете в "Нирвана".

Радо и Илия работят активно по втория албум, защото хората непрекъснато се интересуват от следващата порция техни творби, а и самите те вече имат нужда от това. Спомнят си как на едно участие по микрофона течал ток. Радо го покрил с ръкава на суитчера, но докато пеел, на три-четири, парчето го раздрусвало здраво. Друг път, в Бургас, дошла полиция, защото предизвикали масово неподчинение. А това всъщност бил резултат от влизането на ченгетата. Накрая написали акт на диджея, че вдига много шум.

Другата страна на монетата

Радо никога не си е представял, че ще работи като компютърен гений. Но сега е IT специалист към голяма чуждестранна компания. Илия се занимава с дизайн. По едно време бил и аниматор в увеселителния комплекс "Патиланци".

Продавали семки и минерална вода по стадионите на мачовете на "Левски" от Шампионската лига. Радо веднъж отишъл на Джулай морнинг и му се обадили с оферта да се включи в строежа на огромен детски комплекс в мол. Пет дни бачкал като общ работник с каска.

За тв кариерата

И двамата са единодушни, че най-хубавият момент от "Революция Z" е работата им с Георги Кадурин, който е директорът Цеков. Илия казва, че е "невероятен актьор, който не е за тази страна". Той беше в ролята на рапъра Кучето - с по няколко реплики. Затова добре ги научавал, да не притеснява екипа. А Радо е Генчо - образ с далеч повечко вербално присъствие. "Изключително комплексен персонаж, многопластов", смее се със самоирония Радо.

За героите си казват, че са глупави момчета. Радо и Илия всъщност са имитирали хора, на които се подиграват в реалния живот. "С тези жестове... Това са тарикатчета, държат се неадекватно. Но има такива наистина - ти го питаш колко е часът, той стои и се клати", разправя още Радо и обещава много нови неща от дуото им скоро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай