Радикали минават през България на път за Сирия

Радикали минават през България на път за Сирия | StandartNews.com

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова смята, че България е пътят, по който радикализирани индивиди преминават за Сирия. „За последните четири месеца имаме два такива случая", добави тя.

Вчера на границата ни с Турция беше задържан 19-годишният французин Мишел Клемен, който е издирван с международна заповед за арест. Обстоятелствата около заповедта все още не са ясни, но без съмнение става въпрос за подозрение в тероризъм.

„До момента той не е дал каквито и да било обяснение, може да ги каже пред съда. Не е бил следен от българските власти, защото не е имало задължение да бъде проследяван. Не е имал съучастници и помагачи, няма данни и за противозаконна действие на територията на България", поясни Арнаудова пред bTV.

По повод Иван Захариев, който е обвинен в тероризъм, Арнаудова каза, че експертизата на психичното му състояние ще е готова до края на следващата седмица. 

„Имаме доказателства, че в Австралия е бил в полезрението на службите, но от неговия разказ и неговите думи по време на разговори ни става ясно, че той е бил разпитван и следен", допълва Арнаудова.

Прокуратурата вече е поискала информация от австралийските власти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай