Радев: Българският език ще надживее неразумните юроди

Нека пазим думите, защото точните - отварят врати, обяви президентът

Радев: Българският език ще надживее неразумните юроди | StandartNews.com

Прескачам протоколните обръщения, защото днес всички сме българи, рицари на словото и буквите, такъв рицар може да бъде всеки, обяви президентът Румен Радев в словото си пред паметника на св.св. Кирил и Методий, където бе официалното честване на 24 май. На него присъстваха патриарх Неофит, председателят на НС Димитър Главчев, кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на образованието Красимир Вълчев, лидерът на БСП Корнелия Нинова и други.

Времената са такива, че има хора и извън България, но има една незрима родина, която всеки носи със себе си, дори и навън. Ще си позволя да перефразирам Апостола. Думите са в нас и ние в думите. Те обърщат нас, и ние тях. Тази незрима родина е българският език, който е нашата корист. В тежки времена той е червената нишка. която ни утешава. Той страда с нас за правописа ни, губят се и думи. Страда и граматиката, защото се заселват с чуждици. Но езикът на Вазов, Михайловски, Вапцаров и Валери Петров ще надживее и неразумните юроди, защото ще има милиони хора, които тук и извън родината ще дишат с българския език, продължи държавният глава.

Светът се променя. България се простира на няколко континента, защото наши сънародница са отнесли частица на много места. И той е нишка, по която намират пътя към своя дом. Нека пазим думите, защото те и нас пазят. Защото точната дума се губи, но намериш ли я, отваря врати. Честит празник", завърши Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай