Пускат търговете за магистрала „Хемус” в началото на 2015 г.

Пускат търговете за магистрала „Хемус” в началото на 2015 г. | StandartNews.com

Изграждането на първите два лота от Ябланица до Ловеч ще бъде с пари от републиканския бюджет

Варна. Автомагистрала „Хемус" остава наш основен приоритет, заложен в управленската програма, увери във Варна регионалният министър Лиляна Павлова. След първото посещение в Брюксел е станало ясно, че за този проект обаче не са предвидени средства по европейските фондове, а планираните 673 млн. евро по ОП „Транспорт" до 2020 г за крайно недостатъчни за това. С тези пари ще бъдат довършени АМ" Струма" и Лот 3, но ще останат от тръжните процедури спестени средства и за „Хемус".

Правителството няма да чака обаче този спестен ресурс, а с бюджетни средства ще започне изграждането на „Хемус" и още в началото на 2015 г ще се завъртят търговете за първите два лота от Ябланица до разклона Ловеч-Плевен, които са 60 км. Ако няма обжалване ,веднага ще започне строителството им, като индикативната стойност е 185 млн. лева, каза министър Павлова. Тя припомни и за започналото отсрещно изграждане на магистралата от Шумен – Белокопитово, парите за което са били отпуснати през март 2013 г с ПМС. Но от тях са били разплатени едва 5 млн. лева, а останалите пари са отишли за други разплащания.

Кабинетът на Бойко Борисов ще търси и външно финансиране чрез преговори със Световната банка за довършване на още 85 км от разклона Ловеч - Плевен до Велико Търново и на 110 км от ВеликоТърново до Шумен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай