Пушим в бара, в офиса - не

БСП връща залите за пушачи в ресторантите

Пушим в бара, в офиса - не | StandartNews.com

София. Драстичната забрана за тютюнопушенето все пак ще отпадне в 12 без 5. С рязкото застудяване и преди минусовите температури депутатите от БСП били пришпорени от избирателите с въпроса: "Какво става с премахването на този драконовски режим?".

"Задължително трябва да гласуваме промените преди започването на дебатите по бюджет 2014 година", каза пред "Стандарт" соцдепутатката Татяна Буруджиева. Тя призна, че е получила десетки запитвания от избирателния си район в Разград. Колегата й Спас Панчев също бил буквално залят от писма от хотелиери и ресторантьори, които алармирали за очаквана още по-голяма стагнация в бранша.

В предизборната кампания лично соцлидерът Сергей Станишев се ангажира пред избирателите си от Стара Загора с обещанието БСП да свали забраната. Идния вторник парливата тема за пушенето на закрито ще се разгледа на заседание на червената парламентарна група, съобщиха високопоставени депутати. Част от поддръжниците на отпадането на тоталната забрана настоявали и за обособени места в офисите и административните сгради, но срещнали отпор сред непушачите.

Още в края на май "Атака" внесе проект за отпадане на пушенето с аргумента, че забраната довела до хиляди безработни, но не и до намаляване на пушачите. От БСП дадоха да се разбере, че вдигането на тоталното ембарго за димене няма да се случи. Но ще умуват върху варианта за връщането на залите за пушачи и непушачи в ресторантите. А собствениците на малките заведения от типа кафене ще решават сами дали да се пуши в тях, или не. Целта е и пушачи, и непушачи да се чувстват комфортно, а хотелите и заведенията да могат да обособят зали за димене. За дискотеките, нощните барове и казината има 2 варианта - или да се пуши навсякъде, или да има специални помещения. Вероятно ще надделее мнението, че щом не се сервира храна - няма проблем цигарите да се разрешат в цялото заведение. Там където се пуши пък, ще бъде забранен достъпът на лица под 18 г. Окончателният вид на законопроекта ще стане ясен едва след детайлното обсъждане от соцдепутатите. Но ще влезе светкавично в комисии и в пленарна зала, за да може забраната да падне преди зимата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай