Пушилка на митницата, само един в ареста (ОБЗОР)

Пушилка на митницата, само един в ареста (ОБЗОР) | StandartNews.com

Разпитват шефа на смяна Димитър Ковачев за нелегален трафик на цигари

"Използват ни сякаш за назидание. Показни арести на почти цели две смени! И ако това не е пушилка... Оказа се поредният кьорфишек". Това са само част от коментарите на митничари, колеги на задържаните във вторник сутринта на ГКПП Капитан Андреево 13 служители за участие в контрабанден канал за цигари през България. Ден след акцията на ДАНС и полицията под ръководството на Пловдивската окръжна прокуратура 12 от задържаните са освободени. Срещу тях няма повдигнати обвинения.

Според първоначалната официално обявена информация във вторник от плаца на южното ГКПП за разпит в Пловдив са отишли и трима гранични полицаи. Те обаче са освободени също още вечерта и са се прибрали в Свиленград.
Заради случая още във вторник сутринта на ГКПП Капитан Андреево

е пристигнал зам.-директорът на Агенция "Митници" Розалия Димитрова

По неофициална информация на разпити са привикани: Ангел Пачеманов, Валери Казаков, Георги Варсамов, Георги Грамелов, Георги Стамов, Георги Манафъков, Димитър Ковачев, Иван Иванов, Иван Чакъров, Павел Павлов, Петя Колева, Тихомир Иванов, Христо Палазов. Повечето от тях са дългогодишни служители на плаца, с над 10-годишен стаж в системата на митниците.

От всички 13 задържани, в ареста остава единствено Димитър Ковачев. По време на арестите той е изпълнявал длъжността началник на смяна временно, тъй като титулярът Красимир Добрев е бил компенсация.
Вероятно Ковачев е бил посочен за шеф на смяната, тъй като е опитен на длъжността. През 2010 година той оглави като титулярен ръководител четвърта смяна, след вътрешни рокади обаче по-късно бе сменен.
Ковачев остава в ареста с променена мярка от 24 на 72 часа, посочиха близки до разследването.
За някои от закопчаните митничари

колегите им не скриха искреното си учудване

че може да са част от трафикантски канал и то точно на цигари. Валери Казаков например се слави в митничарските среди като "куче медалист" в пресичането на незаконно прехвърляне на папироси у нас от Турция. Негов е огромният процент от актовете срещу контрабандистите на цигари, коментираха колегите му. Павел Павлов пък е бил част от наркоотдела и надали ще приеме да се забърка в канал на трафик на цигари, който е малка лъжица при контактите, които си е създал с времето, казват хора, които го познават добре.

Петя Колева също е сочена сред читавите служители на свиленградското митническо ведомство, с добри резултати.
Любопитен факт обаче е, че заедно с нея, както и с оставения в ареста Димитър Ковачев, докато е само редови митничар е работил преди време в една смяна настоящият изпълняващ длъжността шеф на Свиленградската митница Стефан Марашев.
Заради липсата на част от митническите инспектори на ГКПП Капитан Андреево се е наложила вътрешна реорганизация на смените, за да бъдат запълнени дупките, но не са прехвърляни хора от други звена на ведомството.
В отговор на въпрос на " Стандарт" началникът на отдел "Информация и връзки с обществеността" в Агенция "Митници" Николета Еленкова уточни, че всички 12 митничари, освободени след разпитите, се връщат на работа и влизат в редовен график.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай