Психотерапевти с мерки срещу "изпушването"

Психотерапевти с мерки срещу "изпушването" | StandartNews.com

Превенцията срещу професионално прегаряне при психотерапевта. Това е една от темите, по които слушаха доклад позитивните психотерапевти от страната и чужбина по време на XI-та Национална конференция по позитивна психотерапия. Тя се провежда трети ден в уютните зали на хотел „Банкя Палас" в столицата.

"Фокусът ни тази година е насочен към интеракцията като инструмент в психотерапията и психодинамичния поглед върху взаимодействието между терапевт и клиент. Преживяването в теб, преживяването в мен и какво стои между нас. Ще дискутираме повече за това от какво има нужда терапевта, как се чувства при контактите си с пациента, каква е неговата нужда. Даваме и пространство за профилактика на профеисионалното прегаряне на психотерапевта ", казва Снежанка Димитрова, позитивен психотерапевт и майстор треньор по позитивна психотерапия. Гост-лектори на конференцията в хотел "Банкя Палас" са позитивни психотерапевти от Румъния, Украйна и Германия.

На въпрос на "Стандарт" на какво се дължи агресивното поведение на акушерката Емилия Ковачева, която преби новородено бебе по време на дежурство, Димитрова е категорична, че "не може да гледаме на едно такова поведение само от едната страна- бялата или черната. В този смисъл сигурно има много сериозно обяснение за поведението на тази жена, за този изключително агресивен акт, който е направила. То вероятно се съдържа в някакво психично страдание, то може да бъде дори част от някаква клинична диагноза."

Затова е важна и превенцията, редовните профилактични прегледи. Не по-малко съществено е, според психотерапевта е и хората, с които е била заобиколена тази акушерка, ако са забелязали, че нещо се случва с нея, да я насочат към псипотерапевт.

"Наскоро бе изнесен факт, че швейцарците са между най-щастливите хора. Моят спомен е за това какво прави швейцарското законодатлество, когато работодател или колегите забележат, че нещо необичайно става с човек, работещ на едно определено място. Законодателят казва- аз съм готов да те подкрепя, да намериш психотерапевта, ще те чакам да се върнеш отново на работното място", казва проф. доктор по медицинска психология Иванка Бончева. Според нея това е стил на мислене. Тя цитира и мисълта Мартин Лутер Книг :"Ако в света се случват страшни неща,за това не са виновни незнаещите и не можещите, а умните хора."

Проф. Бончева е категорична, че умните хора трябва да се сетят, че "на българина му трябва психотерапевт, като онзи първи фронт, който ще запази психичното здраве на човека, за да бъде той успешен на работното място и като родител".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай