Психоаналитикът: Подмолна депресия мъчи живите факли

Самоубиецът от "Люлин" за втори път посяга на живота си

Психоаналитикът: Подмолна депресия мъчи живите факли | StandartNews.com

Младежът е криел травми и е търсел признание, казва д-р Огнян Димов

Критично остава състоянието на 25-годишния мъж, който се самозапали в неделя сутринта в столичния кв. "Люлин" 9. Това съобщиха за "Стандарт" от УМБАЛСМ "Пирогов". Лекарите продължават да се борят за живота на младия мъж, който бе приет в неделя в болницата с 90% много дълбоки изгаряния, което на практика е цялото тяло. От полицията съобщиха само, че продължават работата по случая, по който се води досъдебно производство. От МВР обясниха, че няма данни младежът да е криминално проявен.

За инцидента съобщил зрител на bTV. Сигналът е бил подаден около 08,45 ч в неделя на тел. 112. Зрителят разказва, че до идването на полицията, огнеборци и линейка, жители на квартала са се притекли на помощ на горящия мъж. Опитали се да го спасят с одеяла и вода. На заснетите кадри се вижда обхванат от пламъци човек в градинка между жилищните блокове. От информацията към видеото се разбира, че това е втори опит за самоубийство на младежа.

"Без да познавам въпросния човек, съм сигурен, че става въпрос за депресивно състояние, в което той е живял, на което не е реагирал поради липса на култура, на информация, от години. Нищо чудно е да го е отключил в пубертета.

След което не се говори за това, което мислим и чувстваме, виждам го непрекъснато в своята практика", сподели пред "Стандарт" психоаналитикът д-р Огнян Димов. Според него самозапалването е свързано с проблема за липсите и големите дефицити, със сигурност от детството и от настоящето, в което хората живеят. "Сигурен съм, че той цели да притесни близките си. Това е някакъв протест спрямо семейството, натрупани огромни травми, преживявания, които поддържат това непрекъснато депресивно състояние", казва д-р Димов. Самозапалването е метод за самоубийство, при който вероятността за успех е почти гарантирана на 100%, твърди психоаналитикът. "Това са хора, които търсят признание, живеят с чувството за собствена личностна малоценност и търсят някакъв начин да се заговори за тях, да изненадат, да шокират.

Това са хора в категорично депресивно състояние - т.е. идентифицирани с нищото, без никаква воля за живот, за желание за промяна. Те живеят в най-опасното депресивно състояние, наречено "подмолна депресия". Дори могат да заблудят и да ги вземем за активни хора, но са хора неудовлетворени от своя живот, нямат никакво самочувствие - нито професионално, нито лично, хора, пропилели живота си, неуспели в личен и професионален план, които се опитват чрез такъв външен акт да оправдаят своята безсмисленост", смята д-р Димов.

Син закла майка си и я изгори

200 в село Дъбравино готови да линчуват убиеца Бъй Бъй

Жестоко убийство потресе варненското село Дъбравино. Мъж закла майка си и после я изгори в сандък. Жертвата на престъплението е 66-годишната Донка Ангелова, която цялото село оплаква. Полицията арестува 37-годишния й син Асен Ангелов, който направил пълни самопризнания. Инцидентът е станал в събота по обяд, жалки останки от трупа са открити надвечер от по-големия син на жертвата, разказа кметът на Дъбравино Атанас Атанасов. Убиецът е заколил майка си като агне, след това увил тялото й в найлон и запалил клечката. Той смятал по тъмно да замете следите на кървавото престъпление, като хвърли останките от трупа в река Камчия, която пресича селото. Синът заклал майка си, защото точно по обяд й дал пари да купи ядене и цигари, но тя отказала да иде до магазина, защото била изморена. Това разказал убиецът пред кмета и полицията, която веднага пристигнала на място. В ромската махала вече били струпани над 200 човека, готови да линчуват екзекутора на добрата жена, каза кметът, който едва го отървал от хорското отмъщение. Името на убиеца е Асен Ангелов, но в селото бил известен с прякора Бъй Бъй. Според признанията му, майка му го ударила с дръжката на кухненски нож по гърба, той се ядосал, грабнал го от ръцете й и я заколил. Жената е ромка, но беше много свястна, жизнена и работлива, каза кметът. Тя имала двама синове и дъщеря и изгледала всички внуци. Синът убиец, като повечето роми в селото, работил в строителството. Една година бил на гурбет в чужбина, но се развел с жена си. Дали от това е превъртял или от тежка работа навън, в Дъбравино не знаят. Синът не е осъждан, по случая е образувано досъдебно производство под надзора на Окръжна прокуратура във Варна.
В Дъбравино живеят 1500 души, като 1000 са роми. Но всички до един работят в строителството в Златните, Обзор, Албена и имат хубави къщи.

Подпалената баба героиня от шлагер

89-годишната Стоянка се подобрява, успокоиха доктори

89-годишната баба Стоянка Николова от кубратското село Беловец, която лежи с тежки изгаряния в русенската болница, е като героиня от популярен шлагер. След два дни лечение пострадалата вече е контактна и се храни, прогноза за състоянието й обаче не може да се направи, тъй като е много възрастна, казаха от пресцентъра на здравното заведение в Русе.

В детството си белокосата днес Стоянка е обикаляла страната с цигански катун, който правел дървени лъжици и ги продавал. Мургавелката се научила да пуши още като момиче. Дълго време тя била първата и единствена жена в Беловец, която палела цигара. Преди десетилетия, когато шлагерът "Циганка стара пуши с лула" бил на мода, младежите от селото го танцували на всяка вечеринка и посвещавали валса на екзотичната си съселянка, която, според тях, била прототип на песента. Това разказват възрастни хора от Беловец, спомняйки си забавите от младостта си. С годините баба Стоянка не спряла да пуши. И сега, макар да наближава 90-те, винаги имала в къщи запаси от тютюн, с който я снабдявали синовете й.

Братята Орхан и Огюн - известни като Макс и Мориц, често се навъртали около баба Стоянка. Малчуганите на 10 и 13 г. се скитат из селото, обикалят къщите на самотно живеещите хора, искат си това-онова, а когато никой не ги види, задигат и чужди вещи, разказват местните. Преди месец на охранителите от програма "Сигурност", изпратени в селото, се наложило да изваждат палавниците насила от двора на друга самотна бабичка, на която, за щастие, тогава гостувала внучката й.

Във фаталния ден миналата седмица Макс и Мориц отишли у баба Стоянка, която се припичала на слънце и свивала поредните си папироси с вестник. Докато се въртели около нея, дрехите на бабата се подпалили. Как точно е пламнала първата искра и кой е виновен, че облечената във вълнени одежди баба се превърнала във факла, тепърва ще се изяснява. Полицията разследва различни версии. Момчетата отричат да са причинили пожара. Като видели, че жената гори, хукнали да бягат и извикали помощ.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай