Проверяват за уран и водата във Велинград

Проверяват за уран и водата във Велинград | StandartNews.com

Спирането на водата в трите зони във Велинград, където бе установено завишено съдържание на уран не е тотално, а само за питейни нужди. Това каза за Радио „Фокус" – Пазарджик д-р Румен Атанасов, началник отдел „Държавен здравен контрол" в РЗИ - Пазарджик.

Той обясни, че водата не трябва да се ползва за пиене и то временно, докато се изясни от къде се е получило замърсяването.

„Най-вероятно е природно замърсяване. Освен това трябва да бъдат потвърдени резултатите. Трябва да бъдем абсолютно сигурни и за това ще бъдат изпратени водни проби и в друга лаборатория", обясни д-р Атанасов.

Той добави, че получените сега резултати са от анализи, направени по заявка на самото водоснабдително дружество във Велинград в лаборатория, която е извън рамките на здравната система.

Завишение на стойностите на естествен уран е констатирано в три от водоснабдителните зони на Велинград. В самия град това са част от квартал „Чепино" и малка част от квартал „Лъжене", и в няколко села около града – Грашено, Пашово, Юндола и Света Петка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай