Проверяват "Пирогов" за измами с импланти

Спукан прешлен се изписва като потрошен гръбнак, разказват пациенти

Проверяват "Пирогов" за измами с импланти | StandartNews.com

София. Избрани лекари от "Пирогов" си докарват по 20-30 бона месечни заплати чрез порочна схема. Това алармира пред "Стандарт" лидерът на КТ "Подкрепа" в спешния институт д-р Тома Попов. Според него в болницата източват здравната каса чрез клиничните пътеки, като подменят диагнозите на пациентите. Касата се ощетява и чрез надписване на консумативи, твърди председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов.

От ръководството на "Пирогов" отказва коментар заради започналата в петък проверка за преразход. Ревизията се прави от екипи на здравното министерство и на НЗОК.

"Пирогов" в момента гълта за година 40 милиона лева от здравната каса и още 20 млн. от здравното ведомство. За сравнение ВМА, която има 800 легла, се издържа с 24 млн. лв., обясни пред "Стандарт" Пламен Таушанов. Според получените сигнали в пациентската асоциация любим трик на лекарите от "Пирогов" е да точат пари от здравната каса чрез импланти. Те се поставят при счупвания, при инсулти и инфаркти. Сред разказваните примери за измама е как пациент със счупен прешлен се лекува като за изцяло потрошен гръбнак. Поставя му се пластина, която се заковава за гръбначния стълб с осем болта. Това на пациента му струва около 8000 лева, а той самият няма как да разбере дали има нужда от тази операция, тъй като не може да разчете рентгеновата си снимка, а и е в шок. Самата операция обаче е сред най-добре платените от НЗОК.


Друг номер е да се насочват пациенти към конкретна фирма за закупуване на импланта, срещу което докторите взимат процент от съответната компания, обяснява Таушанов. Той е съгласен с констатацията на експерти и лекари, че клиничните пътеки са недофинансирани и това подтиква докторите към измами.
За да се спре порочната практика, предишната шефка на НЗОК д-р Нели Нешева настоява преминаването на пациент през болница да се обвърже с Националната агенция по приходите. Идеята е била така да се провери дали даденият човек е бил настанен за лечение в болницата и колко време е лежал там. В момента често пациенти, дошли само за изследвания, не подозират, че по картон се водят настанени в болницата за лечение. Добра мярка срещу подобни измами е въвеждането на електронни досиета към здравната каса, твърди Таушанов. Така всеки пациент може да провери какво лечение му е било проведено. Достъпът до е-досието обаче на практика е невъзможен за повечето хора, защото се изисква електронен подпис. Предложението той да бъде заменен с прост код, който да се дава от НЗОК на всеки здравноосигурен, не бе одобрено.


По повод на започналата ревизия в "Пирогов" спешна среща с проверяващия екип още днес ще поиска синдикалният лидер на "Подкрепа" в болницата д-р Тома Попов. Според него няма логика здравното министерство като собственик на спешния институт да инспектира един вид себе си. Д-р Попов ще предложи към инспекторите да бъдат прикрепени и журналисти. Той е категоричен в твърденията си, че близо 50 лекари в "Пирогов" взимат петцифрени суми на месец. Синдикалистът припомни, че преди време културният министър Вежди Рашидов е споменал, че в спешния институт се въртят едни пари между докторите в размер на около 60 000 лева. И след това е бил каран да се извинява публично. Според д-р Попов и колегите му от профсъюза самата система на финансиране на болниците е такава, че позволява те да крадат от здравната каса.

Лекари от "Пирогов" пък се оплакаха, че достъпът до сегашния шеф доц. д-р Димитър Раденовски е на практика невъзможен. "Първото, което направи той, когато зае поста на изпълнителен директор, бе да ремонтира кабинета си. Сега в него има монитор, разделен на няколко части, който излъчва директна връзка от камери, разположени пред кабинета. И ако директорът не реши да те допусне, въобще не ти отваря", обясняват докторите. Според техни колеги обаче кампанията срещу д-р Раденовски е инсценирана. "Синдикалистите са недоволни, че не им играе по свирката, и сега се опитват да го натопят", твърдят приближени до шефа на "Пирогов". "Въпросът е какво ще извади наяве започналата проверка, след нея ще стане ясна съдбата на Раденовски", убедени са повечето доктори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай