Проверяват пенсионните фондове за пазарни трикове

Проверяват пенсионните фондове за пазарни трикове  | StandartNews.com

Тройно по-високи глоби за нарушителите, иска надзорът

Комисията за финансов надзор разследва пенсионноосигурителните дружества за пазарни манипулации, свързани с обявената от тях доходност. Това стана ясно по време на днешното заседание на бюджетната комисия в парламента. Преди три месеца дружествата "Доверие", "Алианц България", "ДСК Родина" и "АЙ ЕМ ДЖИ" са подали сигнал до шефа на КФН Стоян Мавродиев, че останалите 5 манипулират доходността, получена при инвестициите на средствата на осигурените в тях лица.

Цените на дяловете се надували в последните дни на всяко тримесечие, след което се връщали на старите нива. Това водело до завишаване на доходността. Депутатът от ДПС Йордан Цонев коментира, че този казус трябва да бъде отправен към Комисията за защита на конкуренцията.

"Това е класически пример за картел, при който част от пазарните участници упражняват действие срещу други пазарни участници", мотивира се той.

"И деветте пенсионноосигурителни дружества в страната са обект на разследване за пазарни манипулации", обясни шефът на КФН Стоян Мавродиев. По време на заседанието Комисията за финансов надзор изнесе нови данни за реалната доходност в универсалните и професионални фондове. От 2004 г. действа по-детайлна методика за нейното изчисляване. И от тази година до 2014 година по нея е пресметнато, че всички пенсионни фондове средно са постигнали 54% номинална доходност или 4,20% годишна. След отчитане на инфлацията и събраните такси от осигурените лица за този 10-годишен период се получава отрицателна реална доходност от минус 7% или минус 0,16%. От КФН предложиха тройно да се завишат санкциите при нарушение на пенсионните фондове. В момента глобите варират от 10 000 до 50 000 лева за дружества и от 1000 до 10 000 лева за шефовете им като физически лица.

"Тези санкции са ниски и в момента нямат възпиращ ефект", коментира Ангел Джалъзов, зам.-председател на КФН. По разчети на КФН до 10 години в пенсионните дружества ще бъдат натрупани над 27 милиарда лева. В момента те са 8,1 млрд. Депутатите заявиха, че ще приемат промени, свързани с по-голяма публичност и прозрачност на портфейлите на пенсионните фондове.

"Всеки трябва да може да има онлайн достъп до партидата си в пенсионен фонд, за да вижда в какво се инвестират парите му и какви натрупвания има по тях", заяви шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова. Друга законодателна промяна, която е належаща да бъде направена, е разширяване на дефиницията за свързани лица, защото в момента комисията за финансов надзор няма правомощията да проследява дали се инвестират средства във фирми, свързани с компанията майка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай