Проверките на КАТ се записват от днес

Проверките на КАТ се записват от днес  | StandartNews.com

София. От днес проверките от пътни полицаи могат да се извършват само с камери и микрофони. Мярката бе въведена, за да се ограничат лошите практики на искане и даване на подкупи, след като любителско видео показа в интернет как катаджия взима рушвет от шофьор.

Всяко спиране вече ще бъде записвано от три камери и два микрофона, монтирани в патрулните коли и на униформите на полицаите. Освен това полицейските коли ще бъдат следени в реално време къде се намират чрез GPS-устройства.

От днес на пътя ще могат да ни спират само 20 патрулни автомобила, които вече са оборудвани с камери, а до 2 месеца устройства за видео наблюдение ще бъдат поставени в общо 120 полицейски коли в цялата страна.

Едното устройство заснема пред патрулката, второто - в купето, а третото - зад колата. Микрофоните на полицейските ревери имат и паник бутон, който да се използва при възникване на инцидент.

Записите от камерите ще се съхраняват 30 дни, а самите патрулиращи полицаи няма да имат достъп до тях, за да не се манипулира заснетото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай