Проверките на границата ще има, въпреки турските протести

Проверките на границата ще има, въпреки турските протести | StandartNews.com

София. Проверките на тирове на българо – турската граница ще продължат, въпреки протестите на турски превозвачи. Това съобщи шефът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация" Димитър Ганев пред БНР.

Преди дни турски шофьори се ядосаха на проверките на ДАИ и блокираха пункта при „Капитан Андреево". Блокадата беше вдигната в четвъртък.

Ганев обясни, че на 13 октомври приключва международната инспекция, но проверките ще продължат. По думите му турските превозвачи са виновни за блокадата, а не българската страна. До този момент от Анкара не е получено официално становище защо на границата не са пропускани тирове.

„Искам да станат ясни няколко неща. Първо - границата не е затворена от български превозвачи, по вина на български институции или служители в такива институции. Границата е затворена от турски автомобили, като те дори не са дeфинирали причината за това официално. Неофициално казват, че заради завишения контрол от страна на българските власти. Трябва да е ясно обаче, че контрол е имало и преди 7-и, контрол ще има и след 13-и. В този период разликата е само в интензивността на контрола", обясни Димитър Ганев.

По данни на ДАИ досега са констатирани общо 143 нарушения, като 87 от тях са на турски превозвачи. Общо са проверени 860 превозни средства, като 386 от тях са били с турска регистрация. Така зам.-директорът на ДАИ Йордан Арабаджиев отхвърли обвиненията, че проверките са били избирателни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай