Проверки за прахосване на питейна вода

Проверки за прахосване на питейна вода | StandartNews.com

Поене на доматите и моравите от чешмата оставя селата на сухо

София. Изненадващи проверки за прахосване на питейната вода правят от ВиК София-област заради сигнали, че от чешмите се поливат лехи с домати и затревени морави. Имаме сформирани екипи, които обикалят и се отзовават на всеки сигнал или при констатиране на необичайно високо потребление на вода, обясниха от водното дружество, което обслужва Софийска област.

Въпреки влажното лято в началото на август масово селата в района, както и в региона на Перник и Пловдив остават на сухо. Всяка сутрин и всяка вечер чешмите пресъхват, оплакват се читатели на "Стандарт". За да не засъхне зарзаватът и да не залинее моравата, хората масово поливат от чешмата, твърдят те. През последните дни консумацията на вода е скочила драстично, особено в съботните и неделни дни, отчитат от водното дружество в Перник.

Масовото поливане на зарзавата от водопровода обаче е само една от причините за въвеждане на воден режим по селата, които се водоснабдяват от местни водоизточници. Освен безхаберното харчене на вода, резервоарите се изпразват и заради горещините и старите тръбопроводи, които често аварират и има течове.

За да се избегне безводие през летните дни, от местното ВиК дружество настояват пред кмета на Перник Росица Янакиева да издаде нарочна заповед за забрана на поливането, миенето на тераси и коли, пълненето на басейни с питейна вода и други подобни екстри за територията на цялата община. Подобна забрана няма и във Видинско, каза за "Стандарт" г-жа Надя Алексиева, началник на район Видин при областното дружество "ВиК". В селата около Видин има много зеленчукови градини, за чието поливане стопаните са изградили собствени водоизточници. Само там, където няма кладенци, хората поливат с питейна вода. Но всеки се ограничава, въпреки използването и за поливане сметките не надвишават 20-30 лв. на месец.

Тази година валяха много дъждове и поливане изобщо не беше нужно. Това си личи и по сметките за вода, допълни Надя Алексиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай