Проучват огромно светилище Хасара

Проучват огромно светилище Хасара | StandartNews.com

Уникален античен религиозен комплекс, защитен от крепост от римско време, изследват археолози в местността Хасара, недалеч от село Ангел войвода. Районът има огромен туристически потенциал, който може да бъде съпоставим в близко бъдеще с открития като Перперикон и Татул. Разкопките се провеждат в местността Хасара край с. Ангел войвода, община Минерални бани, област Хасково.

"Тук се разкрива и римска крепост с множество скални ниши, символичен гроб, имало е и църква, за което свидетелства безспорен олтар", обясни ръководителят на екипа на разкопките доц. д-р Здравко Димитров. Той е археолог от Националния археологически институт и музей на БАН. "Олтарът може да се реставрира, понеже е добре запазен. Църквата е от края на IV-V век, когато е най-ранният период от приемането на християнството", убеден е археологът.

В района на храма са намерени керамични съдинки и стъклени чашки, които са ползвани за църковни ритуали. На метри от нея е ритуален гроб, до който се стига по изсечени стъпала. Малко по-надолу са многобройните скални ниши. Под тях има и огромен каменен диск, за който се предполага, че е слънчев часовник. Тракийският античен комплекс край с. Ангел войвода е огромен по размери, тепърва предстои разкриването му, но това е свързано с много работа през следващите години, смята доц. Здравко Димитров. За първи път професионалните разкопки на този комплекс са започнали на 30 май т.г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай