Протест срещу промените в пенсионните фондове блокира Жълтите павета

Протест срещу промените в пенсионните фондове блокира Жълтите павета | StandartNews.com

София. Няколкостотин души се събраха пред сградата на Министерски съвет на протест срещу намерението на управляващите да прехвърлят личните партиди от частните пенсионни фондове в НОИ. Протестът е организиран в социалната мрежа Фейсбук под надслов "Да кажем "не" на кражбата!"

Организаторите смятат, че споразумението, подписано между управляващите и единият от синдикатите на извънредна среща в неделя, нарушава предизборни обещания, управленската програма на правителството и общите принципи на демократичната и правова държава. 

"С това споразумение, на практика се замрази възможността за каквато и да е ефективна и дългосрочна реформа в пенсионната система в полза на българските граждани. Отвори се вратата за национализация на втория стълб на пенсионното осигуряване и за популистко харчене на спестени от българските граждани пари. И ни се показа, че гласът на няколко синдикални лидери струва повече от обещанията, за които са гласували стотици хиляди български граждани", се казва в описанието на събитието.

Минути след обявения начален час 18.00 събралите се граждани блокираха движението по бул. "Цар Освободител". 

В 19.30 ч. шествието се установи пред сградата на Народното събрание, пред кордон от полицаи. Протестиращите носят плакати с текст: "Пенсиите не са ваши"; "Не кради! Държавата мрази конкуренция" и др. Обстановката е спокойна. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай