Протест на 300 метра под земята за заплати (ОБЗОР)

Протест на 300 метра под земята за заплати (ОБЗОР) | StandartNews.com

Бургаските миньори от мина "Черно море" изпълниха заканата си и обявиха ефективна стачка. Протестът им започна точно в полунощ в четвъртък на 300 метра под земята. Над 40 работници от нощната смяна отказаха да излязат вчера сутринта от галериите. Колегите им ги подкрепят отвън и заплашват всеки момент да се присъединят към протеста под земята. Миньорите са категорични, че няма да излязат от галериите, докато не получат неизплатените си заплати. Хората не са получавали възнаграждения за юли и август. На място в мината от четвъртък сутринта дежурят спасителни екипи и линейка. Двама от миньорите бяха изведени, след като им прилоша под земята. Оказа се, че са вдигнали високо кръвно и те прекратиха стачните действия след лекарска забрана. Напрежението в мината ескалира с всеки изминал час, а работниците са непреклонни и не желаят да преговарят, преди да са получили парите си. Слаба надежда, че проблемът ще бъде разрешен, проблесна около обяд вчера, когато в предприятието се разнесе слух, че до края на работния ден ще бъдат преведени 270 хиляди лева, които ще изчистят заплатите поне за юли. Това обаче не се случи. Поредната лъжа изнерви до краен предел миньорите и те дублираха протеста и над земята. Около 40 работници от втората смяна блокираха спонтанно обиколния път Бургас - Слънчев бряг, който минава през Каблешково. Миньорите излязоха на улицата и скандираха дълго "Мафия", "Крадци", "Платете ни парите".

"Няма да отстъпим от нашите искания. Хората са побеснели. Работят тежка работа, а нямат пари да нахранят децата си. Това не може да продължава така", закани се Чавдар Миколашев, който оглавява структурата на КНСБ в мината.

НЕК не може да им плати директно

Васил Щонов, министър на икономиката и енергетиката

Проблемите с миньорите са отношения между Мина "Черно море" и "Топлофикация Сливен" и аз не мога да ги коментирам. Мога да говоря за тези между НЕК и "Топлофикация Сливен". Преди няколко седмици Министерството на икономиката и енергетиката публикува справката, от която се вижда как НЕК плаща на контрагентите си. При условие, че НЕК плаща средно по 53% на всички, на "Топлофикация Сливен" превежда 71%. Съответно те получават повече пари и така е било за първите 7 месеца от годината. Така че "Топлофикация Сливен" знае този проблем, получили са достатъчно пари, за да се разплатят с миньорите. Причината, заради която ръководството на "Топлофикация Сливен" не може да плати заплатите на миньорите е нещо, което те трябва да си решат чрез ефективно управление на фирмата.

ТЕЦ-Сливен: Чакаме 3,5 млн. от НЕК

До този момент НЕК не са ни платили нито лев от дължимата сума в размер на 3,5 милиона лева. Това обяви пред "Стандарт" в 15,20 часа в четвъртък инж. Ангел Ангелов, председател на надзорния съвет на Топлофикация-Сливен. Дойдат ли парите, веднага ще се разплатим и с мини "Черно море", беше категоричен инж. Ангелов. Той подчерта, че цялото ръководство на Топлофикация-Сливен е в очакване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай