Протест и контрапротест в Гърмен

Протест и контрапротест в Гърмен | StandartNews.com

Полиция и жандармерия спряха нов сблъсък между българи и роми

Стотици роми излязоха на протест при отбивката за квартал „Кремиковци" в Гърмен в сряда в 18,00 часа. Те развяваха нови български трибагреници под акомпанимента на тъпан и други музикални инструменти. Срещу тях обаче излязоха на контрапротест българи от общинския център и село Марчево. Причината – ромите затвориха пътя между Огняново и Гърмен. Засиленото полицейско присъствие и жандармерията не позволиха да има сблъсъци между двете групи. Не мина без викове и взаимни обвинения и закани. До ексцесии, физическа саморазправа и арести не се стигна.

„Няма как да не реагираме, след като държавата ни мъчи. Моята къща я събориха, но нека дадат шанс на другите да си узаконят домовете. Това искаме, протестираме срещу събарянето, искаме да плащаме данъци на държавата. Но българите излязоха срещу нас, искат да се бият, провокират ни. Докато те протестираха месеци наред, ние нищо не сме правили. А щом ние се вдигнахме на бунт, те ни заплашват и скачат срещу нас", обясни пасторът на ромите от евангелистката църква Иван Айдаров.

„Ще има война. Не може циганите да затварят път, а полицията да бездейства. Ние над три месеца протестираме и не ни дадоха нито веднъж да блокираме движението. Няма как да живеем с тези хора. Призоваваме всички българи да ни подкрепят, защото се е видяло, че държавата няма да ни помогне. Предстоят сериозни национални протести", закани се Иван Байрактаров, който е сред лидерите на протеста на българите. Служителите ни се справиха, няма арестувани, няма пострадали, протестът приключи, в района обаче остава засилено полицейското присъствие, увери шефът на ОД МВР – Благоевград Росен Танушев.

В края на юни бяха съборени 4 незаконни къщи в ромския квартал, а в началото на миналата седмица бутнаха още 6. Така около 50 души останаха без покрив. Според останалите без дом това е дискриминация спрямо тях и нечовешко отношение. Предвидени за премахване са още 114 незаконни постройки, за които има издадени заповеди през 2011 г. от ДНСК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай