Прокурорски шеф пял на дедесарите

Зам.-шефът Радослав Димов издал за акцията на "Универсалните"

Прокурорски шеф пял на дедесарите | StandartNews.com

София. Заместник районният прокурор на София Радослав Димов е давал информация на групите за източване на ДДС, разбити при операциите "Захарно петле", "Универсалния" и срещу "Милки груп", научи "Стандарт".

Вчера и.ф. главен прокурор Бойко Найденов е получил материалите за Димов, за да разпореди проверка по случая. Димов е засечен да обядва с човек от групата на "Универсалните", в която са синът на бившия земеделски министър Георги Танев - Иван Универсалния, доведената дъщеря на ексмитническия шеф Христо Кулишев - Мила Георгиева, и синът на алкохолния бос Миню Стайков. Тримата са заподозрени за участие в няколко схеми за източване на ДДС за десетки милиони лева. От МВР твърдят, че помощник на младите Танев и Стайков бил Георги Цанков - Жоро Фантастиката, който преди 2 месеца взриви медийното пространство с продажбата на 100 тона боб с червеи. За доверено лице на Универсалния пък МВР посочва и шофьора на Красимир Маринов - Маргина, Тихомир Дочев - Мравката. Срещу последния обаче обвинение не е повдигнато.

Делата в момента се разследват от специализираната прокуратура. Обвинителят Димов работи към отдел в Районна прокуратура, който отговаря за координацията с РПУ-тата. На 21 май 2008 г. ВСС го назначава за зам. районен прокурор на София, допреди това е бил редови обвинител. Няма известни или знакови дела в професионалната си кариера. Основно е работил по дела, свързани с дребно хулиганство и оплаквания срещу полицейски служители, превишил правата си.

От държавното обвинение неофициално коментират, че Димов е нямало как да има достъп до секретна информация, ако не е бил подпомогнат от полицаи. Самият и.ф. главен прокурор Бойко Найденов преди ден коментира, че се съмнява магистратът да е от районната прокуратура, защото тя няма никакъв досег с делата на специализираната.

"Аз не мога повярвам, че магистрат може да обядва с лица, които са съпричастни към подобно източване на пари от републиканския бюджет с ДДС схемите. След този "работен обяд" поведението на обектите е променено, комуникацията е преустановена и започнаха да чистят опциите със съответните компютърни конфигурации", коментира вчера вътрешният министър Цветан Цветанов. Той уточни, че Найденов вече знае кой е този магистрат и по думите му той заема достатъчно висок пост, за да може да знае подобна информация. Министърът не уточни дали става въпрос за прокурор и от коя прокуратура е. От държавното обвинение потвърдиха единствено, че Найденов е запознат с материалите по случая, но отказаха да потвърдят официално имената на замесения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай