Прокуратурата прави оглед на бюлетините пред журналисти

Прокуратурата прави оглед на бюлетините пред журналисти | StandartNews.com

Прокуратурата започна безпрецедентен оглед на бюлетините, открити в печатницата "Мултипринт" в Костинброд. Прокурор Роман Василев показва какво съдържат пликовете с бюлетини пред камерите на всички телевизии, които излъчват директно и с участието на двама журналисти като поемни лица.

Бюлетините са иззети като веществени доказателства и обвинителите подчертават, че няма да изяснят дали са брак или не.

На част от тях се вижда, че бюлетините наистина са негодни. На други има годни бюлетини, разпределени по региони - Хасково, Благоевград, Кърджали, Пазарджик, Кюстендил, Шумен, външно министерство (за чужбина), Варна. "Ако приемем, че това е брак, проверяващият екип е трябвало да приеме, че е имало предвиден брак за всеки МИР", подчерта Сотир Цацаров. "Ние бяхме длъжни да изолираме тези бюлетини от участие в изборния процес", добави той. "Сутринта на 10 май в прокуратурата постъпиха три сигнала. Два от сигналите изпратих с мои две писма в Градската прокуратура по компетентност". Това обясни заместник-главният прокурор Борислав Сарафов на пресконференцията относно скандала с бюлетините в Костинброд.

Прокуратурата е образувала проверка, която е възложена на ДАНС. В нея са участвали трима служители на ДАНС, съвместно с експерт по полиграфия – началник-производство при печатницата на БНБ.

Въпреки съветите по оперативно техническо майсторство ние преценихме, че не можем използваме СРС-та, за да проследим пътя на палетите, поясни Цацаров. Той каза, че са иззети всички камери в печатницата, които са заснели целия производствен процес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай