Прокопиев плаши Канал 3 с "компетентните органи"

Прокопиев плаши Канал 3 с "компетентните органи" | StandartNews.com

Втори ден издателят и сочен за олигарх Иво Прокопиев бяга от въпросите на Канал 3, пише медията на сайта си. След като вчера той цял ден се криеше от екипа на телевизията, който искаше да му зададе няколко въпроса, касаещи последните събития в политически живот на страната, днес Прокопиев заплаши Канал 3 с "компетентните органи".

Още вчера сутринта г-н Прокопиев бе поканен официално на интервю в удобен за него ден и час. Секретарката му пое ангажимент да върне обаждане. Вместо това, днес в телевизията беше получено писмо, подписано от Боян Бакърджиев, мениджър "Връзки с обществеността" в "Алфа Финанс Холдинг" АД. Канал 3 го приема като опит за сплашване и налагане на цензура. Публикуваме писмото и отговор на телевизията без редакторска намеса:

Уважаеми господа,

С настоящето бих желал да ви уведомя, че към настоящия момент г-н Иво Прокопиев не желае да дава изявления или отговаря на въпросите на вашата медия Канал 3.

В тази връзка , ви моля незабавно да наредите изтеглянето на снимачния екип на телевизията , който втори ден е пред сградата на ул. „Шейново" - 7 , където освен офисите на „Алфа Финанс Холдинг „АД се помещават и много други компании и наематели. Присъствието на екипа ви притеснява служителите и наемателите на сградата и през последните два дни бяха получени множество оплаквания , че са грубо нарушени правата им по чл. 32, ал. 2 от Конституцията на Република България.

В случай,че не изтеглите снимачните екипи, ще бъдем принудени да се обърнем за съдействие към компетентните органи.

Канал 3 отговори на г-н Прокопиев със следното писмо.

Конституцията на Република България признава и защитава неприкосновеността на личния живот на гражданите, на жилището, на свободата и тайната на кореспонденцията и другите съобщения, но не ги абсолютизира.

Желанието ни да снимаме и разговаряме с г-н Иво Прокопиев, който е обществена личност, е с оглед обществения интерес от факти и информация, които обслужват обществената дискусия. Както според Конституцията, така и според международните актове, общественият интерес е водещ и т.нар. „публични личности", какъвто несъмнено е г-н Прокопиев, са обект на засилен медиен интерес и това не съставлява нарушение на техните права.

В същото време, като телевизионна организация, наша основна функция е именно информирането на обществото по важни за него въпроси. Това наше право е закрепено в конституционно гарантираните ни от чл. 39, чл. 40, и чл. 41 от Конституцията на Република България права, които утвърждават като основни права на личността правото свободно да се изразява и разпространява мнение и правото да се търси, получава и разпространява информация (Решение № 7 от 4.VI.1996 г. на КС на РБ по конст. д. № 1/96 г.) Тези права са в основата на демократичните процеси. Те представляват един от най-важните принципи, върху които се гради всяко демократично общество и са условие за неговия напредък и за развитието на всеки човек. (Решение № 20 от 14.07.1998 г. на КС на РБ по конст. д. № 16/98 г.)

Заявяваме, че винаги сме спазвали и ще спазваме Законите в Република България и етичните медийни стандарти. Камерите на телевизията са поставени на публично, обществено място и с действията си не накърняваме правата на българските граждани.

Г-н Прокопиев,

въпреки опита да бъдем сплашени, Канал 3 ще продължи да търси отговори от Вас, въпреки очевидното Ви нежелание да ги давате.

Самият Вие, като издател, който винаги е претендирал, че Вашите медии спазват етичните стандарти и са радетели за свободата на словото, трябва да знаете, че няма забранени теми и въпроси. Дори когато те засягат самия Вас.

Не приемаме да бъдем заплашвани и ограничавани в желанието си да информираме зрителите си. Вашите действия ни подсказват единствено, че явно има от какво да се притеснявате и ние сме на прав път.

А иначе, въпросите, които ще бъдат зададени на Прокопиев и на които той трябва да даде отговор, са:

- Какви са връзките Ви с изброените от Бойко Борисов министри Трайков, Дянков, Караджова, Плевнелиев?

- Как настоящият кандидат за президент на РБ - Трайчо Трайков е избран за министър за пет минути? Какви са отношенията му с ЕVN по същото време?

- Има ли кръгът "Капитал" министри и в сегашния кабинет?

- Как станахте милионер преди да навършите 30 години?

- В кои приватизационни сделки сте участвал и страхувате ли се от ревизията им?

- Как придобихте Винпром "Дамяница" и "Каолин"?

- Наясно ли сте с броя на заболелите от рак в Меричлери?

Канал 3 вярва, че отговорите на тези въпроси са в името на обществения интерес и ще продължи да ги задава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай