Производителите на зелена енергия излизат на протест

Производителите на зелена енергия излизат на протест | StandartNews.com

София. Българската фотоволтаична асоциация организира протестен митинг пред енергийното министерство заради готвеното въвеждане на 20 % такса върху приходите от производството на ток от слънчеви и вятърни централи, съобщи БНР. Производителите на "зелена енергия" определят решението като „дискриминационно" и „незаконно" и твърдят, че въвеждането на подобна такса ще обрече бизнеса им на фалит. Пред "Хоризонт" председателят на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русенова определи решението като лобистко и защитаващо конвенционалната енергетика:

"Защо се приема решение, с което се ликвидира един вече работещ сектор в енергетикага? За да може, вероятно, да се открие място за нови, грандомански проекти в енергетиката, които през последните години доказват, че, почивайки на политическа, а не на икономическа логика, водят до тежък и лош ефект за българската икономика."

В събота стана ясно, че предложението на „Атака" за таксата, прието на заседание на парламентарната бюджетна комисия, ще бъде подкрепено от БСП и ДПС. Финансовият министър Петър Чобанов обясни, че очакваните приходи в бюджета от въвеждането на таксата са 160 млн. лв, които ще бъдат прибавени в така наречения бюджетен буфер. Чобанов не очаква санкции от ЕС заради таксата, защото, цитирам, "Всяка европейска държава практикува това".

Асоциациите на производителите очакват над 2000 души да изразят недоволството си от непрозрачно приетите дискриминационни и незаконни решения на бюджетната комисия в парламента, които, ако бъдат подкрепени и в пленарната зала, обричат бизнеса ни на сигурен фалит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай