Професия "Голямо сърце"

Професия "Голямо сърце" | StandartNews.com

27-годишната Бистра е добротворец на пълен работен ден

София. Обикновено по празници се сещаме, че трябва да бъдем по-добри, да помагаме повече на тези, които имат нужда, и да бъдем по-малко егоисти. Защо обаче да е само по Коледа и Великден? За щастие има хора, които го правят по 365 дни в годината. Хора, чиято работа е да помагат. Един от добротворците на пълен работен ден е Бистра Иванова, част от екипа на платформата за доброволци "Time Heroes" и доброволец по рождение.

"Занимавала съм се с доброволчество почти през целия си живот", това е първото изречение на Бистра, когато я молим да разкаже нещо повече за себе си. И това никак не е преувеличено. Всеки, който потърси инфо за нея в интернет, ще се натъкне на безбройните добрини, с които се е захващала в годините. Всичките й начинания не остават незабелязани и през 2011 г. тя получава наградата "Доброволец на годината".

27-годишната столичанка има бакалавърска степен по книгоиздаване и магистърска по финансов мениджмънт и маркетинг. Бистра споделя, че никога през живота не е била на стаж, преди да постъпи някъде на работа. "На първото ми работно място ме взеха, защото бях доброволец", допълва тя. В момента работи в неправителствения сектор и освен част от екипа на платформата "Time Heroes", момичето с голямо сърце е и зам.-председател на сдружението "Мулти-култи китчън", което

се занимава с интеграция на бежанци

и имигранти. "Чрез храна и събирания помагаме на хората да се преборят с предразсъдъците си", разказва Бистра.
В екипа на "Time Heroes" творящата добрини млада жена попада преди около 2 г. "Платформата има за цел да свърже тези, които се нуждаят от помощ, с онези, които искат да помагат", обяснява тя. Основният екип се състои от 5 души, а самите създатели са Яна Бюрер-Тавание и Алек Андреев, за които Бистра разказва, че са двама души, които са имали една и съща идея, без дори да се познават. "Преди създаването на "Time Heroes" да бъдеш доброволец в България беше доста трудно. Трябваше да ровиш в сайтове и фейсбук страници, докато намериш каузата, която чувстваш за своя", казва Бистра. Предимството на платформата е, че събира на едно място абсолютно всички доброволчески каузи, които се случват на територията на страната. А те са доста разнообразни - в подкрепа на деца и животни, за защита на природата, както и на образователна, културна и спортна тема. Събитията в сайта на "Time Heroes" са подредени според времето, което трябва да им бъде отделено: такива, в които можеш да се включиш само онлайн, и други, за чието осъществяване се изисква физическо присъствие.

Към момента екипът работи с повече от 300 организатори от цялата страна, които са не само фондации и сдружения, също и неформални групи, отделни хора, читалища и музеи. "Доброволците ни са всякакви хора, но безспорно

най-голяма е групата на младите между 18 и 35 г.

80% от всички пък са жени", разяснява Бистра Иванова. Специално за себе си тя казва, че не може да избере любима своя кауза, тъй като й се иска да участва във всяка втора, но безспорно най-подкрепяни са тези, които помагат по различни начини на деца. "В каузата за четене на книжки на деца с бъбречни увреждания например само за няколко месеца са се включили над 300 души. Друга много подкрепяна инициатива е "Стани ментор на дете от дом", по време на която доброволците се сприятеляват с някое дете и отделят от личното си време, за да разговарят с него. За 2 дни тази кауза събра много повече доброволци, отколкото са самите деца", разказва Бистра.

За в бъдеще тя ще продължава да се занимава с правене на добрини и се надява скоро България да се изкачи в класацията на Европа за благотворителност, защото според нея въпреки всичко българинът е добър човек.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай