Проф. Динков: Кризата в Сирия има глобални измерения

Проф. Динков: Кризата в Сирия има глобални измерения | StandartNews.com

София. Кризата в Сирия има глобални измерения. Очевидно тя е един етап от развитието на отношението към Иран, към иранската ядрена програма и т.н. Това каза пред медии проф. Динко Динков от катедра „Международни отношения" на УНСС и председател на Българската асоциация за изследване на европейската общност. Той обясни, че сирийският проблем има своите геополитически, стратегически, икономически, политически и други характеристики.

„САЩ и Русия полагат много усилия да намерят допирни точки, засега те не са много. Не може да се пренебрегне обстоятелството, че те са важни фактори в развитие на процесите в Близкия Изток, в района на Персийския залив, в частност Сирия. Не бива да свеждаме нещата в противостоене между САЩ и Русия. За Русия Сирия е страшно важна. Сирия е единственият подстъп за Русия към Средиземно море. Това е стратегически важно, Русия сигурно добре си осъзнава интересите и си ги преследва", обясни професорът.

„Сирийската криза събира в себе си много от проблемите на Близкоизточния район – отношенията между държавата Израел и Арабския свят, между исляма и други вероизповедания. Трябва да се отбележи и сблъсъкът между интересите на Иран и Турция. Това са две сили, които имат много сериозни амбиции, забелязва се нарастващото им самочувствие. Те винаги са делели мегдана в този район. Обърнете внимание на категоричната позиция на Турция по отношение на режима в Сирия. Очевидно сирийската криза е един етап от развитието на отношенията към Иран, към иранската ядрена програма и т.н.", добави още проф. Динков. Той бе категоричен, че не бива да се пренебрегва ролята на държава като Израел, както и позициите на много други фактори в международната система. „Не подценявайте и Китай като фактор", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай