Проектът на Закона за доброволчеството е във финалната си фаза

Проектът на Закона за доброволчеството е във финалната си фаза | StandartNews.com

София. Заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов обсъди, съвместно с юристи и експерти от неправителствения сектор, заключителните текстове на първия у нас Закон за доброволчеството. Очаква се документът да бъде внесен за разискване в Народното събрание през февруари, информират от пресцентъра на Министерски съвет. 

Целта на проекта е да се определи и стимулира доброволческата дейност във всички сфери на обществения и социалния живот чрез създаването на правна рамка на различно институционално ниво.

Проектозаконът дава легална дефиниция на „доброволческа организация", „доброволческа дейност" и „доброволец". Регламентират се три вида доброволчество – краткосрочно, за по-малко от 30 дни, дългосрочно за повече от 30 дни, в рамките на година и корпоративно.

Преди да започнат дейност всички доброволци с дългосрочен договор ще бъдат вписвани в публичен Регистър, воден от съответната организация. Целта му е да се подобри координацията и при необходимост групите бързо да се събират. Законопроектът въвежда идентификационна карта, чрез която доброволците ще се легитимират по време на кампания или акция. Освен това, картата ще даде валидност на дейностите, уменията и компетенциите, които доброволецът е придобил, така че той да може да ги приложи в личното си CV. Задължителна ще бъде застраховката срещу злополука или щета. Тя ще се сключва за сметка на доброволческите организации, които трябва да осигурят необходимите условия, гарантиращи сигурността, здравето и живота на всички, които участват доброволно в кампания или акция.

В документа се посочва още, че при специфична доброволческа дейност доброволците ще могат да преминават през специализирани обучения и квалификация. Те няма да имат право да търсят финансова изгода от свое име или от името на други лица и ще носят персонална отговорност за вредите, които виновно са причинили по време на акция или кампания по реда на гражданското законодателство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай