Продават откраднат Карамфилов

Продават откраднат Карамфилов | StandartNews.com

Нови разкрития около ограбени творби на Кольо Карамфилов направи синът му Росен в "Господари на ефира". Работи на големия художник изчезнаха броени седмици след смъртта му в началото на годината. Освен артефактите от ателието в Садово, се губят и метални плоскости, приготвени за отпечатъци на графики. "Няма 60 цинкови плочи. Станало е някъде между 12 и 18 януари. Тези дни ми се обади галеристът Алек Александров и каза, че иска да откупи плочите, смятайки, че ги продавам. Всъщност му ги е предложил някой си Малено от Пловдив. Отговорих му да не бърза, защото няма да удостоверя нещо с недоказан произход. Все пак той ги е купил. Тогава човекът, който беше най-близко до баща ми и работеше с него, отиде и установи, че плочите са оригинални. Веднага подадох молба до полицейското управление в Садово и чакам отговор. Това е кражба на душа, на културно наследство", разказа наследникът на художника.

Ина Дамянова, първата жена на Кольо Карамфилов и майка на Росен, допълва: "Този Малено е криминално проявена личност. Но той е пионка, посредник. Плочите са крадени селективно, тоест от човек, който може да ги оцени."

Според близките на Карамфилов в основата на обира стои някой, който го е посещавал в ателието и познава добре обстановката. Кръгът на заподозрените се стеснява и от друга подробност - крадецът със сигурност има достъп до графична база, в която може да отпечатва творбите на Кольо К., за да ги пусне на черния пазар.

Кольо Карамфилов често използваше техниката на офорта - цинкова плоча, върху която се врязва в дълбочина изображението и в получените процепи се нанася специално мастило. След това чрез натиск то се отпечатва върху хартия. Първите 10 отпечатъка от всяка графична плоча се смятат за оригинали и имат висока цена. Но нищо не пречи да се направят и повече, особено след като авторът им не е между живите и не може да проследи процеса. Крадците и поръчителите могат да тиражират стотици работи и да залеят с тях черния пазар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай