Продават ни на партии и търговци

Продават ни на партии и търговци | StandartNews.com

Фалшива лична карта върви до стотачка в нета

Личните ни данни се търгуват като топъл хляб. Търсят ги не само партиите, но и търговците. Напишете в търсачката: "Купувам/продавам лични данни", и ще излязат над 120 хил. резултата, коментира проф. Михаил Константинов. Според него най-малко 100 фирми у нас въртят черния пазар с данните ни. "Такива мърляви работи като ЕГН-та отдавна са разпродадени. Истинските хубави лични данни са - къде работите, колко ви е заплатата, колко ви струва апартаментът, кога почивате, колко деца имате и в кое училище ходят.

Те служат за всичко, най-невинно за реклама, второ - за изнудване, трето - за каквото поискате. Или за да ви вземат жилището", каза Михаил Константинов пред БНТ.
Пред "Стандарт" професорът уточни, че за 50-100 лв. в мрежата можете да се сдобиете с подправена лична карта.

Около 1000 лв. струва висококачествен фалшификат на лични документи, с които човек би могъл да прекоси цяла Европа.

Компаниите реализират сделките чрез проксисървъри и сайтове в чужбина, заплащането също става по електронен път, така че е невъзможно да се установи самоличността на купувача. Изпращаш парите и получаваш файла с данните, каза още проф. Константинов.

Номерата на банковите сметки имат най-висока цена в нелегалната търговия на откраднатите от хакери лични данни, сочат данните от доклад на Symantec. Според него банков номер струва около $400, данните за кредитни карти се търгуват между $0.50 и $5, пароли за електронна поща от $1 до $350, а най-евтини са мейл адресите, които се предлагат на килограм - за $2 до $4 за мегабайт. В Англия пък компания е разработила платформа за продажба на данните на потребителите, така че и те самите да печелят от това. Създателите на платформата твърдят, че клиентите им могат да изкарват между 100-1500 британски лири годишно, продавайки своята информация чрез тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай