Продължава повишението на нивата на реките в цялата страна

Продължава повишението на нивата на реките в цялата страна | StandartNews.com

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) днес валежите ще продължат. Очаквани количества между 5 и 15 л/кв.м, в отделни райони до 20 л/кв.м.

Утре все още ще превалява слаб дъжд, привечер ще спира, с количества 3-10 л/кв.м. В понеделник - без валежи. През нощта срещу вторник на отделни места ще превали слаб дъжд - количествата ще са 1-5 л/кв.м.

Водните количества в реките в цялата страна са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, тенденцията за повишаване на речните нива в страната ще се запази през следващите няколко дни. Оттокът, формиран от прогнозирани валежи, интензивно снеготопене и висока почвена влага се очаква да бъде значителен и ще доведе до съществени повишения на речните нива в цялата страна.

Реките, които се следят са Искър, Тунджа, Марица, Арда, Бяла, като всички те са с достигнат жълт праг за предупреждение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай