17:35 ч.

09.11.17

2 мин.

0

0

0

Президентът защити библиотеките

от редактор |

Президентът защити библиотеките

От библиотеките можем да разберем какви сме били и къде сме в момента. От нашето отношение към библиотеките можем да разберем и какво е нашето бъдеще, защото именно библиотеките са институциите, където се създава, съхранява и предава през поколенията нашето интелектуално наследство и духовност. Това заяви президентът Румен Радев, който даде началото на Националния форум "Библиотеките днес" в София.


Във форума участват представители на над 450 обществени библиотеки, чиято цел е предоставянето на равен достъп до информация, възможности за придобиване на нови знания и умения от потребители.


"В сърцето на българина библиотеките имат особено място като носител на книжовността, защото тази книжовност е играла ключова роля във всички наши важни исторически моменти", посочи Румен Радев като се обърна към делегатите на форума с думите „щяхме ли да имаме Златен век без книжовност или да имаме Възраждане и съвременна българска национална идентичност и държава, ако го нямаше перото на Паисий Хилендарски?


Държавният глава определи като мисия на библиотеките дигитализацията на техните фондове. Според него, важна задача в процеса на дигитализация са привличането на младите хора. "Най-голямата заплаха за нашето бъдеще е да имаме млади невежи, нечетящи, необразовани хора", категоричен бе президентът Румен Радев. Той посочи, че е необходимо цялото богатство на библиотеките да бъде представено по подходящ за младите хора начин, така че то да е интересно и да осигурява бърз достъп до знание.


По думите на президента, друга важна роля на библиотеките е интеграцията в глобализирания съвременен свят, която се осъществява и чрез духовността, а така също и борбата с т.нар. фалшиви новини. „Тук библиотеките могат да бъдат един много силен противовес, защото при вас е истината, трупана за дълги периоди от време, имаме ясни автори, които стоят със своето име", заяви още в изказването си на форума президентът Румен Радев.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент