Президентът почете паметта на загиналите в Първата Световна война

Президентът почете паметта на загиналите в Първата Световна война | StandartNews.com

София. Държавният глава Росен Плевнелиев положи венци на Паметника на незнайния воин в памет на българските войници и офицери, загинали в Първата световна война. Днес се навършват 95 години от подписването на Ньойския договор, с който се слага край на участието на България в големия конфликт. 

В честванията участват още председателят на Народното събрание Цецка Цачева и министърът на отбраната Николай Ненчев.

"Няма по-истинска българска песен от химна на Българската армия „Велик е нашият войник", каза председателят на Народното събрание на Република България Цецка Цачева, цитирана от „Фокус". Цецка Цачева припомни, че близо столетие в сърцата си българите носим химнa, роден край Охрид през 1916 г.

„Тук сме, за да сведем глава и да отдадем почит към тази памет – на загиналите български войници, и офицери по време на Първата световна война, и да се поклоним пред тяхната саможертва, себеотрицание, и героизъм. Не само по повод, но и ежедневно - винаги, както в мигове на подем, така и във време на трудност, и изпитание, наш дълг е да си припомняме чутовния подвиг на дедите ни", посочи Цачева.

По думите й, паметта на загиналите е миналото, без което не може да има бъдеще. „Тя носи славата и честта на България, нейната вечност, и величие. Честваме силата на непобедимия български дух", каза още председателят на Народното събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай