Президентът откри паметник на Левски в Руен, изграден със средства от местни хора

Президентът откри паметник на Левски в Руен, изграден със средства от местни хора | StandartNews.com

Държавният глава Румен Радев откри паметник на Васил Левски в Руен, изграден с усилия и средства на местни жители, съобщи БТА. На церемонията бе и кметът на общината със смесено население Исмаил Осман. Паметникът е близо до сградата на общината.

Идеята за него е от 9 години, а с реализирането й се е заел Инициативен комитет. Изграждането на паметника съвпада със 181-ата годишнина от рождението на Апостола. А изработката е на скулптора Иван Бахчеванов. За церемонията по официалното откриване на паметника днес пристигнаха лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, депутати от БСП и ДПС и общински съветници.

В изказването си президентът Радев каза, че е получил поканата за откриването на паметника от кмета Исмаил Осман преди два месеца и приел веднага. Според справка, която той цитира, съществуват над 150 паметника на Апостола на свободата. Някои от тях са извън страната - от Аржентина до Япония.

"За мен вашият паметник има изключително голяма стойност. Първо, защото е издигнат с подкрепа и дарения на хората от общината, и най-вече, защото е издигнат от хора, независимо от техния етнос и вяра. Вие доказвате, че големите дела могат да бъдат постигнати с малки стъпки и задружни усилия. Така както Васил Левски учеше нашите предци", каза още Радев.

Президентът припомни, че материалното наследство на Васил Левски е скромно, но заветите му трябва да останат, думите му трябва да се препрочитат, тъй като написаното от Апостола задължава всеки да носи лична отговорност, каза президентът Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай