През септември: Отварят банята на Сюлейман Великолепни

През септември: Отварят банята на Сюлейман Великолепни | StandartNews.com

Археолози търсят светилището на Деметра край морето


Реставрираната баня на Сюлейман Великолепни в "Акве Калиде" ще отвори врати за туристи през септември. "Строителните дейности приключиха. Колегите археолози работят по отношение показването на археологическите находки от времето на римския, византийския период. Реставраторите също си свършиха своята работа", заяви пред радио "Фокус" зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева. Общината чака становище от културното министерство, а МРРБ трябва да насрочи държавната приемателна комисия. "Надяваме се до 20 септември най-късно да отвори врати банята, при условие че всички тези институции успеят да ни дадат документите да приключим с дейностите", допълни Ананиева.

Археолозите в Бургаско могат да се похвалят с успешен сезон и доста интересни находки. Първият залп дойде от императорските бани "Акве Калиде", където бе открита уникална мраморна плоча. Върху нея е запечатана историята на последните трима тракийски царе.

Надписът свидетелства, че между тях е имало династическата връзка. Артефактът е безценен, защото за първи път се споменават децата на Реметалк II и Питодорида II, като е уточнено и родословието на тази тракийска царица - тя е дъщеря на Котис III, който пък е син на Реметалк I. Плочата се датира от 26-37 година от новата ера. В уникалния надпис се споменава още за светилище на богинята Деметра, което още не е открито, но е поредното предизвикателство за археолозите.

Екипът на Казимир Попконстантинов откри древна гробница на остров Св. Иван край Созопол. Тя се намира на същото място, на което преди пет години известният археолог попадна на реликвария с мощите на Кръстителя.
Два антични кладенеца от преди 2000 години разкриха археолозите в Созопол. Те са обслужвали огромен и богат дом на местен аристократ. Единият от водоизточниците е бил разположен в двора, а вторият е бил вграден в самата резиденция. "Категорично можем да кажем, че сградата, която разкрихме, е най-представителният дом, откриван досега в Древна Аполония.

Вероятно е принадлежала на местен аристократ. Собственикът й е бил знатен и много богат", смята археологът Димитър Недев. Разкошната къща е била изградена през V-IV век пр. Хр. От същото време са датирани и кладенците. Богаташкият дом е имал внушителни размери, дори и за днешно време. Той е бил с над 200 кв. м застроена площ и вероятно се е извисявал на два етажа.

Акве Калиде и мощите на Кръстителя се борят в категорията "Открития" на тазгодишната национална кампания на в. "Стандарт" "Чудесата на България".

Стотици по стъпките на траките

Стотици се включиха в екопоход "По стъпките на траките" вчера по време на десетите Празници в Долината на тракийските царе. Представители на гостуващата за празниците руска делегация от Толиати, туристи и местни жители се изкачиха до древното тракийско светилище Мегалита над Бузовград. Там те гледаха възстановка на тракийски ритуал.
Кметът на Казанлък Галина Стоянова официално откри обновената музейна зала - Лапидариум, и обособения кът за работа с деца в музей "Искра".

Богаташ в Сердика си поръчал уникален под

Уникално красива мозайка на 1600 години беше открита при разкопките на Ларгото на Стара Сердика. Древните майстори я изработили в 6 цвята от естествени елементи. Археолозите предполагат, че мозайката е под на централна сграда на заможни жители на Сердика. Под нея те открили отоплителната система на сградата, която е направена от кухи канали, по които минава затоплен в специална пещ въздух. Археолозите попаднаха на уникалната мозайка под под бетонов крепежен блок под булевард "Дондуков". Те признаха, че голям проблем е влагата под бетоновия блок и запазването на мозайката. "Това е кант, който обрамчва една централна част, тя може да е фигурална, може и геометрична. Без да се разкрие навътре едни 50-60 сантиметра ние не можем да кажем как продължава мозайката", обясни археологът Марио Иванов.

Двуетажни палати от камък на Перперикон

Вече трети месец продължават това лято разкопките на Перперикон. "От 16 години целта ни е акрополът. През последните две работим усилено, за да го проучим напълно", съобщи проф. Николай Овчаров, ръководител на екипа. Той и колегите му искат да завършат тази година проучванията на тази най-важна част на Скалния град.

В античния период Перперикон е бил един много силно развит град. Става въпрос за периода III-IV-V век, през който в Римската империя се преминава от езичество към християнство. Професорът сподели, че вече има разкрита цялата площадно-улична мрежа. "Попаднахме на каменни стени, стигащи до 1,50-1,80 м, които са на важни сгради. Само една от сградите е дълга 26 м. Учените предполагат, че каменните постройки на акропола са били на 2-3 етажа. Една от тях е храм от римската епоха. Много вероятно е той да е бил посветен на Аполон, защото на метри от култовата сграда е намерена още в първите дни на юни т. г. много изящна статуетка на Аполон.

Проф. Овчаров разказа за идеята си за създаване на Музей на открито, който ще проследява живота на Перперикон от тракийската епоха през Античността до Средновековието. Това лято той и екипът му попаднаха на стотици интересни находки в Скалния град, сред които монограм на Шишмановци, невероятно красива златна монета с лика на византийския император Василий II Българоубиец.

Сглобиха Христов монограм в Сандански

Най-впечатляващата находка при разкопките на Епископския комплекс в Сандански е мраморна Хризма с ктиторски надпис от VI век след Христа. Благодарение на новооткрит в края на юли тази година ключов мраморен фрагмент 25-годишните проучвания на древния предмет завършиха с успех и той бе сглобен почти на 100%. Това прави историческата находка уникална не само за града и България, но и за Европа.
Хризмата е Христов монограм или христограм, състоящ се от двете начални букви ? и ? (хи и ро) на гръцкото име ??????? (Христос). По краищата на монограма са буквите ? /алфа/ и ? /омега/. Хризмата е известна от античността като символ на успех и щастие, а от II в. като символ на Христос и става много популярна по времето на император Константин Велики, когато той я изписва върху щитовете на войската си в битката при Милвийския мост на 28 октомври 312 г. Става един от основните символи на Византия и църквата. Директорът на Археологическият музей в Сандански Владимир Петков се надява да стане възможно възстановяването на хризмите, изработени върху гладиаторския афиш и императорския надпис.

Видин с кости на кит отпреди 10 млн. години

При строежа на депото за отпадъци край Видин багеристът Мирослав Панков попада на големи кости, които по-късно носи в музея на града. Археоложката Оля Миланова веднага разбира, че са принадлежали на голямо праисторическо животно - вероятно кит. Костите са прешлени откъм опашната част на китообразния бозайник.
Оля Миланова съобщава за находката в Националния природо-научен музей. От там пристига д-р Латинка Христова, която оглежда костите и посещава мястото, където са открити. Според експертката китообразни животни са живели през Миоценската епоха или преди 10 млн. години. Тогава районът на Видин е бил част от океана Паратетис. Бил е плиткоморски басейн, отделен от Тетиския океан след образуването на Алпийския планински пояс. Топлият субтропичен климат е давал възможност за живот на голям брой морски животински видове - тюлени, делфини, зъбати и беззъби китове.
Кости от такива животни, но в по-малка степен на запазеност са открити и при село Флорентин, което се намира на брега на Дунав. Те се намират в националния природо-научен музей.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай