През 2060 г. : Всеки трети ще бъде над 65 г.

През 2060 г. : Всеки трети ще бъде над 65 г. | StandartNews.com

През 2060 г. всеки трети българин ще бъде на възраст над 65 години. Това е заложено в Конвергентната програма на правителството, която е приета от Министерски съвет и предстои да бъде одобрена и от Брюксел. Прогнозата за структурата на населението се прави от НСИ на база на данни на раждаемостта, смъртността и миграцията. Населението на България през 2015 г. е било 7,168 млн. души като 20,4% от него, или 1,45 млн. са били над 65 години.

За 2060 г. прогнозата е населението на страната да е само 5,467 млн. души, като 31,9% от него, или 1,75 млн. да са над 65 години. Застаряването на населението ще доведе и до промяна на бюджетните разходи. За пенсии през 2060 г. се очаква да отиват 11,3% от БВП на страната, при 9,8% за 2015 г. За да се покрият допълнителните разходи, които ще са необходими за пенсии и здравеопазване, ако дотогава данъците не се вдигат, през 2060 г. бюджетният дефицит ще трябва да бъде близо до 4%. Именно на базата на тези данни вече беше приет график за постепенно вдигане на пенсионната възраст, докато стане 65 години и за мъжете и за жените.

Тези прогнози обаче трябва да накарат и всеки човек, както и бизнеса да се настроят според общата тенденция за застаряване на населението. За работещите хора днес е важно да спестяват за своите старини, защото с всяка следваща година ще става все по-трудно държавата да изплаща пенсиите на база на осигурителните вноски на работещите граждани. Затова наличието на допълнителни средства към държавната пенсия ще бъде все по-необходимо, за да може хората да имат достойни старини. Като всеки може да спестява в доброволен пенсионен фонд, като слага пари на депозит в банка или купува имоти според своите предпочитания и финансови възможности. Застаряването на населението обаче ще доведе и до сериозни промени в бизнеса. В сраните от Западна Европа вече се наблюдава тенденция за предлагане на повече стоки, услуги и забавления за по-възрастни хора. Тъй като хората на 20 г. и на 65 г. имат различни интереси и предпочитания. А по-възрастните в Западна Европа често са хора, които са направили кариера, натрупали са пари и формират доста сериозна част от търсенето на пазара. В България също нараства броят на по-възрастните, които са развили успешен бизнес през активните си трудови години и имат сериозни суми, които са готови да похарчат. А бизнесът ще има по-голям успех, ако се съобразява с тези тенденции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай