Превръщат Сливен в развит и аткративен културно-исторически център

Превръщат Сливен в развит и аткративен културно-исторически център | StandartNews.com

И тази дискусия от кампанията "Чудесата на България" завърши с конкретни резултати и ангажименти, които ще помогнат за осъществяването на поставената цел. В този случай - превръщането на Сливен в развит и аткративен културно-исторически център.

"На първо място изключително важен е въпросът за собствеността и прехвърлянето на основните обекти. Тук успяхме да дадем старт на съвместните усилия за срещи между Министерство на културата и кмета, областната управителка за предвижване на документацията. Надявам се в един кратък срок това да се случи", обобщи главният редактор на вестник "Стандарт" Славка Бозукова.

Като втори успех тя посочи постаеените конкретни точки за бъдещето на крепостта Туита, както и на другите обекти. Към тази точка попада и предложението за обединение на хотелиерите в Сливен, за може да има спонсорство на разкопките на Туита и превръщането й в истинска туристическа атракция.

Тук ключово значение има и предложението на директора на НИМ проф. Божидар Димитров да изпрати 4-ма млади археолози. Условието е общината да осигури половината от необходимите за това средства. Останалите 50% ще са от бюджета ще са от страна на НИМ. Ако това стане реалност, разкопките ще могат да започнат още от догодина.

Успех е и обявената от министър Десислава Танева новина, че по мярка 7.2 по Програма за развитие на селските региони има 32% удовлетвореност на проектите, които са за общо 2.1 млрд.лева. От тях най-голям интерес има към читалищата, музеите, културните институции.

Не на последно място сериозен ангажимент пое и Българската агенция за инвестиции в лицето на Стамен Янев. Той обяви, че агенцията може да помогне с намиране на инвеститор за Сливенските минерални бани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай