Превозвачите искат още едно ГКПП по българо-турската граница

Превозвачите искат още едно ГКПП по българо-турската граница | StandartNews.com

Отварянето на още едно ГКПП по българо-турската граница искат превозвачите, които трети ден висят по опашките между Капитан Андреево и Капъкуле. Само така ще може да бъде разтоварен увеличаващия се трафик през последните години, който върви между двете държави в посока Близкия Изток и Западна Европа, смятат спедиторите.

Всички са в очакване на МП Капитан Андреево да пристигне шефът на Агенция" Митници" Ваньо Танов, който беше командирован снощи от министъра на икономиката Владислав Горанов заради тежката вървяща вече трети ден криза със задръстванията по границата ни с Турция.

Превозвачите дори депозираха декларация в ОбС на Свиленград. В нея те настояха за среща с Танов. От своя страна председателят на местния парламент Георги Еленков я входира в администрацията на Митница Свиленград.

Според превозвачите един от най-лесните, бързите и евтини варианти е пунктът при Малко Търново, област Бургас също да бъде приспособен за преминаването на камиони. В момента там се обслужват само леки коли и автобуси.

Собствениците на превозвачески фирми настояват и да отпадане щателната митническа проверка на българските граничен пунктове при влизане от Турция, още повече за камионите с документи за транзитно преминаване на стоки за трети държави от Европа.

Шофьорите са недоволни и от битовите условия на пункта Капитан Андреево, от липсата на питейна и течаща вода и тоалетни.

ГКПП-то е и в ремонт, който трябваше да приключи още преди година и половина, но все още продължава строителството и половината част от плаца не е асфалтирана, което също създава голямо затруднение.

Днес километричните опашки остават, но те намаляха с няколко километра и по обяд по груби изчисления върволицата от камиони преди ГКПM Капитан Андреево беше около 8 км.

Митническият пункт обработи на пълни обороти и в пълен състав. По неофициална информация от днес по обяд временно изпълняващият длъжността началник на митница Свиленград Стефан Марашев, които съвместяваше поста и с работата си като редови митничар, вече се е върнал към титулярната си длъжност. Той е инспектор в отдел "Митническо разследване и разузнаване" в Свиленградската митница. Свалянето му от поста обяви още снощи министър Горанов, а който мотив за това е признанието на Марашев, че не може да се справи с организацията в митницата и овладяването на кризата с чакащите камиони.

За момента кормилото на митническото звено въртят двамата заместници Георги Костадинов и Юлия Чолакова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай