"Преса" и "Тема" спират да излизат

"Преса" и "Тема" спират да излизат | StandartNews.com

Вестник "Преса" спира да излиза от утре. Сайтът на вестника вече не функционира. Спира и списание "Тема" (както и сайтът му) след 15 години присъствие на пазара. Това потвърдиха в социалните мрежи журналисти от медиите, които бяха уведомени от ръководството днес по обяд. "Преса" излизаше почти 4 години, а утре ще е последният брой под номер 1266.

Отговорният редактор на уикендовото приложение Магдалена Гигова написа на страницата си, че приключва един интелигентен проект. "С последния брой на вестник "Преса" приключва един успешен, професионален и интелигентен проект, в който всички вложихме много енергия, ум и сърце! Благодаря на колегите за споделените чувства! На добър час!".

Други журналисти също написаха прощални слова към колегите си, на които благодарят. Очаква се официално съобщение на издателите, но като причина за спирането е цитирана една - финансова.

Зам.-главната редакторка на прясно закрития вестник „Преса" Валерия Велева излезе с прочувствено слово във Фейсбук: „Това наистина се оказа много тежко. Да затвориш един красив вестник. Да приемеш, че времето е гилотината, която се стоварва безмилостно върху страниците му.

Да се разделиш с един прекрасен екип, който дишаше и твореше в името на своите верни читатели.
Да кажеш сбогом на илюзията си, че в морето от бездуховност и пошлост можеш да изградиш остров на свободното и честно слово. Душата ми плаче. Съзнанието ми се бунтува. От утре „Преса" вече няма да я има.

Битката на Гутенберг с Интернет се оказа предрешена. Пазарът е безмилостен.

Горда съм с това, което създадохме. „Преса" ще остане еталон в умиращия вестникарски занаят. Тръгваме си с вдигната глава.
Благодаря на читателите, които ни вярваха и за които знам, че „Преса" ще им липсва.
Благодаря на колегите за тяхната всеотдайност. Покланям им се, за това, че горяха в името на каузата за смела и честна журналистика."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай