Премеждията на Галактион

Премеждията на Галактион | StandartNews.com

Мечешка услуга от приятел или божие наказание. Близките на дядо Галактион са раздвоени в обясненията си за последния инцидент с владиката. Миналата седмица неговият близък Бойчо Златинов, който често го вози с мерцедеса, изпревари неправилно и се удари в камион. При тежкия инцидент владиката и пътуващият с него дякон бяха потрошени. Старозагорският митрополит се отърва със счупена ръка, контузии по главата и гърдите и все още продължава да се лекува в университетската болница в Стара Загора.

Случаят нашумя и с невъздържаната реакция на ранения Галактион, който анатемоса хасковските журналисти, проявили според него нездраво любопитство към състоянието му. Всъщност владиката отдавана не мели брашно с медиите. Наскоро бе във фокуса ими заради друг свой приятел - шефа на старозагорското ВиК, Румен Райков. Той стана поредният архонт, ръкоположен от владиката. Дядо Галактион е роден в пазарджишкото с. Ветрен със светското име Георги Любенов Табаков. Завършва Духовната семинария, а след това взема диплома и от Московската духовна академия по пастирско богословие. По-късно специализира и в Германия.

Божиите дела го водят в различни краища на България, бил е игумен последователно на Рилския и Бачковския манастир. За кратко дядо Галактион е предстоятел и на катедралния храм "Св. Александър Невски" в столицата. След кончината на дядо Панкратий, чийто викариен епископ е дълги години, той е избран за Старозагорски митрополит. Бе и сред кандидатите за Български патриарх преди две години и дори изненадващо водеше на първия тур на избора за глава на Българската православна църква.

След демократичните промени дядо Галактион бе изкушен и от голямата политика - бе депутат от ОДС в 36-то НС, макар и на финала му. Като викарий дори влиза в конфликт с покойния Панкратий заради възгледите си. Галактион никога не е крил и пристрастията си и към монархическите идеи, той бе сред основателите на някогашната Федерация "Цраство България" и Конституционния съюз.

Познават се отблизо и с последния български цар - Симеон Сакскобургготски, с когото имат лични срещи далеч преди да стане владика. Една от мирските му страсти е футболът. Признава, че от дете е фен на сините, но не разбира сегашните млади, които дори на мач на националите се делят на "левскари" и "цесекари". Откакто е глава на Старозагорската епархия, обича и подкрепя естествено и отбора на града - "Берое". Малцина знаят, че дядо Галактион е сред най-щедрите дарители. Домът за сираци в родното му с. Ветрен от години получава личната му лепта и е сред най-добре поддържаните сиропиталища у нас. И най-върлите му врагове признават, че откакто оглави Старозагорската епархия, тук наистина се разгърна невиждано строителство на църкви и параклиси, казват много миряни.

Най-добрият пример е издигащият се православен храм в старозагорския кв "Самара", който ще носи името на покровителя на Стара Загора св. Игнатий Старозагорски. "Голямата двукорабна църква ще бъде изградена изцяло с дарения, които дядо владика като пчеличка събира от ктитори, посочват с благодарност миряните. За тях това е другото, истинското лице на дядо Галактион, разкъсван постоянно между "Осанна" и "Разпни го".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай