ПРЕГЛЕД НА РЕГИОНАЛНИЯ ПЕЧАТ

ПРЕГЛЕД НА РЕГИОНАЛНИЯ ПЕЧАТ | StandartNews.com

СТАРА ЗАГОРА
ВМРО предлага широка обществена дискусия за Ески джамия, съобщава в днешния си брой в. «Старозагорски новини». Поисканите от областния управител Мария Нейкова и обещани от министъра на културата Стефан Данаилов 135 000 лв. за т.г. и още 2 млн. лв. за 2009 г. за ремонт и реставрация на старозагорската джамия са разбунили духовете в града на липите. Войводите са изразили опасения, че това е първата стъпка за създаването на действащ мюсюлмански храм. Те имали информация, че ДПС възнамерявало да възстанови минарето и молитвите да огласят центъра, така както това става в София и в други градове. ВМРО иска широка обществена дискусия за бъдещето на Ески джамия, в която да участват представители на музея, на различни културни институции, граждани. Хората на Краси Каракачанов припомнят, че джамията е построена върху съществуващ в миналото православен храм, а под него са открити останки на древно светилище. Затова според тях най-добре било Ески джамия да се превърне в музей на различните религии. 

Съхраняването на 50 т сяра на открито в бившия торов завод "Агробиохим" не е опасно за Стара Загора и не може да провокира екологична катaстрофа. Това е общият извод, съдържащ се в писмения отговор на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров на актуално питане на д-р Ваньо Шарков, народен представител от Старозагорски избирателен район, пише още областният всекидневник. Независими експерти обаче са коментирали пред медията ни, че данните, които изнася министър Чакъров за безопасната сяра, се разминават с Европейската спогодба за пренос на опасни товари, ратифицирана и от България. Според тази спогодба сярата фигурирала в списъка на опасните вещества и е класифицирана като твърдо запалимо вещество клас 4.1.

Вестникът съобщава и за визитата на екшън-звездата Доуф Лундгрен в Стара Загора. Той е бил приет от старозагорския градоначалник проф. Светлин Танчев и тренирал с местния клуб по карате «Аскен».


ВИДИН
Боклукът на Видин е основна тема на вестник “Видин” и в днешния му брой. “Боклукът се възпроизвежда”, предупреждава вестникът от първата си страница. След изводите, че кметско недоразумение е усмърдяло града и околностите и че няма кой да ни спаси от тъпите и алчни некадърници, вестникът вика на помощ лидера на партия ГЕРБ, която управлява Видин. Бате Бойко, бъди мъж – разтреби ги отведнъж! - е точният израз на поканата. Вестникът разяснява на читателите си причините за кризата с боклука, първата от които е отказът на общината да плаща на фирмата по сключения договор. Фоторепортер на вестника е уловил разхождащи се плъхове под препълнените с отпадъци контейнери. Гледката е смешна и страшна, защото Видин е пред екологична катастрофа, твърди вестникът. По негова информация фирмата, която чисти града – “Титан – Ас” работи в още 30 града на страната, но никъде не е допуснала такъв случай на задръстването им с боклуци.

Кризата с боклука изглежда не е единственото прегрешение на видинския кмет Румен Видов. На трета страница на вестника е публикувано писмо на 58 продавачи, които кметът е разгонил от улицата до пазара. Десетилетия наред производители от селските дворове в близките села са предлагали на нея малки количества плодове и зеленчуци в пазарния ден на Видин. Повечето от тях са пенсионери  и искат да прибавят по някой лев към мизерните си пенсии, главно за лекарства, пишат на градоначалника търговците. Молим спешно да ни разрешите да продаваме на пазара, завършва писмото. А вестникът заключава: ”Видов продължава да унижава дребните търговци на пазара”.

Във Видин се случват и хубави работи – в завод “Кнауф” е изградена нова пречиствателна станция, Агенцията по оценяване и акредитация е написала положителен доклад за Еврошвейцарския университет, чието откриване се очаква, в СОУ “Св.св. Кирил и Методий” е имало голям празник на зрелостниците, започнала е работа по проект между търговските палати на Видин и Монтана и на сръбските градове Зайчар, Ниш и Лесковац, организирана е трудова борса за млади специалисти.

Криминални новини не липсват и в днешния брой на вестник “Видин” - жена бие полицай, полицаи са иззели машинка за пълнене на куршуми, открит е товарен автомобил, откраднат от паркинг в град Кула.


ПЕРНИК
"Подкрепа зове на бунт",  съобщава от страниците си днес пернишкият “Градски вестник” Синдикатът готви масови протестни действия против антисоциалната политика на тройната коалиция и обявява стачна готовност. Стачните комитети по места ще бъдат доизградени през лятото и ще имат свои планове за действие. Побиваме знамето и тръгваме, заяви след регионален съвет лидерът Любомир Жотев, пише изданието. Готвените протести са част от европейската кампания за достоен труд и достоен живот. Профсъюзът призовава българските граждани да се включат активно. "Подкрепа" кани заинтересованите организации, потърпевши от антисоциалната политика на тройната коалиция за обсъждане и набелязване на конкретни действия в борбата за достоен живот тук и сега.

“Археологическа младежка експедиция започва днес” е тема от другия местен  вестник “Съперник”. 50 младежи от пернишка община ще проучват местността "Зарина нива" на крепостния хълм Кракра. Желание да се включат в разкопките са изявили стотици ученици. След специална селекция само 50 от тях ще имат възможността това лято да се почувстват като Индиана Джоунс. Експедицията ще протече в два етапа: първа смяна от 14 до 26 юли и втора - от 27 юли до 9 август. Стартът ще даде лично кметът Росица Янакиева. Учениците ще могат да се запознаят с особеностите на археологията както в теоретични семинари, така и в чисто практическа работа по време на разкопките. С финансови средства, материали, храна и оборудване помагат Община Перник и частни фирми. Екипът археолози и младите участници вярват, че ще се натъкнат на значими и уникални археологически находки, съобщава още изданието.

ГАБРОВО
35 000 лева „кръвнина” и три месеца условно за убития в Янковци, съобщава водещото заглавие на всекидневника „100 Вести”. Челото е посветено на присъда, постановена от състав на габровския Окръжен съд за 68-годишен шофьор, който през февруари, миналата година, блъснал и убил пешеходец. Броени часове  след произнасянето на присъдата в габровска област е прегазен още един човек, констатира вестникът.

На първата си страница „100 Вести” пише още за поредица квартирни кражби на злато и пари от жилища в Габрово, намеренията на „Черноморска технолочина група” да газифицира Дряново и спечелени от севлиевски читалища проекти на стойност над 37 000 лева.

Други важни за всекидневника теми са задълженията на РИОКОЗ да изследва и информира за безопасността на храните и водата, отложен с ден концерт на рокгрупа „Сигнал” и открита изложба на деца от Центъра за детско изобразително изкуство в Севлиево.
Интервюто на броя е с председателя на габровското сдружение за възрастни с увреждания „Бъдеще и закрила” Росица Димитрова, която е категорична – „Габрово никога не би допуснало да има свое Могилино”.

За общинския седмичник „Габрово ДНЕС” топновината от последните дни е намерението на габровския общински съвет да одобри промяна в транспортната схема на областния град. Очаква се тя да доведе до разкриването на две нови автобусни линии с номера 11 и 12, които ще се движат между крайните квартали на Габрово. Вестникът пише още за започващата в Габрово олимпийска седмица, отшумялото представяне на автобиографичната книга за Симеон Сакскобургготски „Дългът преди всичко” и намалелия брой габровци желаещи да сменят личния си лекар.
 

ВАРНА
„Спряха 3 невръстни от проституция”, пише днес вестник „Позвънете Новини”. Две от заработвалите на улицата 15-годишни момичета, вече имат деца, съобщава изданието, като се позовава на информация от “Закрила на детето”.Това са три от общо четирите случая на сексуално насилие над деца, по които са работили от отдела от началото на  годината.

“Тюлени обезвредиха “терористи”, пише още всекидневникът за морското учение “Бриз Сертекс 2008”. Спецчастите от военноморските сили участвали в обезвреждане на “терористи” на остров Св. Анастасия в Бургаския залив. Те отработили епизод, в който се включиха и представители на специализирания отряд за борба с тероризма на МВР. Варненските “тюлени” направили подхождане към острова с десантни лодки и водолазни групи. Самата операция продължила около час и половина. Катери на Гранична полиция обезопасявали района на бойните действия.

„Черноморие” информира, че „700 деца дневно почиват в базите на “Ученически отдих”. Всяко дете от Варненско поне веднъж годишно участва в екскурзия или лагер, организиран от училище, съобщават от Регионалния инспекторат по образование.

„Вадят бременна от вълните”, пише още изданието. Бременната в четвъртия месец Айджа Ахмедова от Казахстан влязла в неделя в морето заедно с мъжа си, който е българин от Варна. Те станали жертва на мъртвото вълнение, което ги повлякло и започнали да се давят. Спасителите ги извадили от водата, както и при друг случай, с 3-годишно дете, което влязло в морето, докато майка му пиела кафе в близкото заведение.

“Битката за “Севастопол” продължава”, фадроми щурмуваха градинката", е водещото заглавие на “Народно дело”. Нова кметска заповед финтира през уикенда съдебната забрана за ремонта на парка. Машини на фирма “Ерика” насипаха пръст, за да засадят други декоративни видове растителност.

„Да живееш в ателие излиза солено”, пише „Черно море”. Подобни нежилищни обекти в новото строителство масово се предлагат като апартаменти, а малцина от купувачите им са наясно, че ще плащат двойно по-високи данъци. Ателиетата са нежилищни обекти, които са предназначени за битови, културни или други обслужващи дейности, предупреждава изданието.

Вестникът информира още, че „Сините правят вътрешни избори за депутати”. Листите ще се редят от местните централи на СДС, като предварително комисия ще преценява квалификацията на кандидатите за народни представители. Сред това ще се провеждат вътрешни избори. Основно от тях ще зависи и подредбата на листите, обясни шефът на СДС Пламен Юруков, след двудневното заседание на Националния съвет на сините, което се проведе във Варна. Според лидера на партията, в предварителните избори трябва да участват всички граждани, а не само членове на организацията.

“И край Балчик канал бълва мръсотии в морето”,алармира днес варненската преса. Фекалии покриват плажа, воня гони летовниците от крайбрежната алея. Проверка е установила,че проблемът идва от запушена канализация.Тръбите се затапват, защото ресторантьорите изливат директно в канала мазнините от фритюрниците.

„Заплашват свидел по дело за подкуп” е другата скандална тема във вестниците. Основният свидетел по делото  срещу заловеният на 9  юли началник-група “Противодействие срещу престъпността” в Граничен полицейски участък във Варна, Иван Иванов, е бил заплашван от неизвестни с физическа саморазправа. Прокуратурата поиска граничният полицай, хванат с рекет, да бъде отстранен от работа.


ПЛОВДИВ
Българските медици и палестинецът Ашраф дойдоха в Пловдив, за да опитат да помогнат на майка, чиито деца са отнети от съпруга й, пише вестник “Марица”. Валентина Зънзова губи двете си деца с решение на Районния съд, който ги присъжда на баща им. Утре дъщеря ми има рожден ден, а аз дори нямам телефон, на който да й се обадя и да поговоря с нея, оплака се пловдивчанката. Тази история много напомня на нашето принудително задържане в Либия. Затова фондацията ни “6 май” ще се опита да помогне на тази българска майка”, каза Кристияна Вълчева.

“Жега до 38 градуса, градушки в сряда”, предупреждава пловдивският ежедневник. Възможно е дори днес под тепетата да бъде отчетен температурен рекорд. Най-опасни за децата и хората с хронични заболявания са следобедните часове, когато лекарите препоръчват да не се излиза навън.

“Режат от приема 14 паралелки в гимназиите”, четем още от първа страница. Класовете от държавната поръчка ще бъдат отрязани след първото класиране, защото не са набрали задължителния минимум от 18 човека и според наредбата за прием излизат от списъците.

“Калпави улични ремонти, повтарят ги”, информира още изданието. Нови настилки ще правят пишман майсторите, похарчили нахалост парите от 50-милионния банков заем. Нарушенията ще бъдат изнесени на светло днес от кмета Славчо Атанасов. Докладът с лабораторните изследвания е получен, има нарушения на технологията и ще пиша актове, предупреди градоначалникът.


ПЛЕВЕН
Къща на ужасите откри вестник „Посредник”, в чийто днешен брой търговията на дрога е водеща тема. 10-годишни хлапета се боцкат в недостроена кооперация в центъра на Плевен. Изоставена сграда на ул. “Данаил Попов е станала свръталище на наркомани. По земята е пълно със спринцовки, празни бутилки, следи от огън, с който разтварят хероин, и кървави петна по стените.

Фалшиви двадесетолевки се завъртяха в Плевен, за това предупреждава „Посредник” от втора страница. Според изненадани търговци в обращение се пуснати банкноти менте от 5 и 10 лева. Само за ден на павилиона на Дома на книгата са направени три опита да им пробутат такива „пари”. Хартията им е по-твърда и различна на допир.

Четири паралелки след 7 клас не са попълнени, пише още в изданието. Броят на кандидатите се оказал недостатъчен за всичките 38 на територията на областта. 870 деца са се състезавали за 988 места в професионалните и профилирани училища.


ДОБРИЧ
"Съдът решава купувани ли са гласове на изборите в Добрич" - пише на първата си страница в. "Добруджанска трибуна". Уличените не отричат, че са давали хранителни продукти и пари, но не се признават за виновни, уточнява в пуБликацията вестникът. Двамата обвиняеми по делото 46-годишния Северин Радев Стефанов и Славчо Христов Иванов /на 39 години/,са изправени пред Темида затова, че през октомври 2007 г. са предлагали хранителни продукти и пари на избиратели, за да ги мотивират да упражнят правото си на глас в полза на Детелина Николова, кандидат за кмет на Добрич, издигнат от ГЕРБ, пише още вестникът.

На вътрешните си страници вестникът информира, че четири паралелки за седмокласници не събраха достатъчно ученици. Сред тях е паралелката за засилено изучаване на испански език в Хуманитарна гимназия, която пропада за втора поредна година. С най-висок бал тази година в Добрич е паралелката по немски език в ЕГ «Гео Милев» - 34,928.

И за това, че "С радарни системи ще пазят птиците във ветропарк “Св. Никола”, пише още вестникът. Нови 52 ветрогенератора ще бъдат монтирани на територията на община Каварна, като ивеститорът е “AES Гео Енерджи”. Самият парк ще бъде разположен в землищата на селата Българево, Свети Никола, Хаджи Димитър, Поручик Чунчево, информира изданието.По време на общественото обсъждане е станало ясно, че специални радарни системи ще предупреждават за приближаващи птици. Турбините пък ще бъдат изцяло спирани по време на миграцията на пернатите. Строежът ще започне октомври и паркът трябва да е готов до една година.

"Предлагат поскъпване на водата в Добрич с 31 %", пише от първата си страница другият добрички всекидневник "Нова добруджанска трибуна". Уре ще стане ясно дали ДКЕВР ще одобри исканата цена от добричкото водно дружество, която за крайните потребители ще се увеличи с 54 стотинки, пише вестникът. Към момента добричлии плащат 1.45 лв. за кубик вода без ДДС.

2850 дка с есенници са пропаднали от градушката, пише още изданието. Вестникът се позовава на последните даднни за жътвата на есенници в областта, като посевите са поразени от падналата в края на юни градушка.

За това, че фекалии се вливат в морето в Балчик информира на вътрешна страница вестникът. За проблема са алармирали туристи. Поне веднъж в седмицата кнализацията избивала и мръсните води теквали към морето. Според специалисти на ВиК, които продухвали с техника канализацията, проблемът бил създаван от новите ресторанти, разположени в близост, защото директно в канализацията била изливана мазнината от фритюрниците.


БЛАГОЕВГРАД
Сватба е във фокуса на вниманието на в."Струма". "Наследницата на Сър Джордж-Магдалена пристигна с любимия Пламен Маджиров от Памплона, вдигнаха сватба за чудо и приказ у дома", пише ежедневникът. Най-старите гурбетчии от 13 г. Георги и Светла Кръстеви предадоха дъщеря си на собственика на фирма "Балканис" на Иберийския полуостров, който преди да успее в бизнеса си в чужбина, е бил линейкаджия в Спешен център.

"Опитът да бъде свален червеният лидер на Петрич Д.Атанасов се провали, 7 от 22-мата опозиционери предадоха заговорниците", това е друга тема в изданието. Заради предателството на няколко социалисти-заговорници, насроченият за петък вечер пленум за насрочване на конференция за свалянето на председателя на БСП-Петрич Димитър Атанасов се провали. Атанасов се бе подготвил добре и успя да неутрализира хора от опозицията и от подписалите се 22-ма в портокола срещу него дойдоха само 15. Атанасов бе 16-ият, а за кворум бяха нужни 17.

"Строител загина при удар в БМВ-то на ОбС шеф край борсата на Дамяница на Е-79", четем във в."Вяра". 43-годишният строителен работник от сандански Иво Пандев загина при жестока катастрофа на главен път Е-79 в района на борсата при село Дамяница. Той пътувал в посока Петрич с автомобила си "Фолксваген Голф" с две спътнички на по 19 години. Предприел неправилна маневра, при която се нацелил в движещото се насреща БМВ, управлявано от бившия председател на ОбС-Сандански Георги Арнаудов, който пътувал заедно със съпругата си Стоянка. Арнаудов е със счупени подбедрица и пета, транспортиран е в "Пирогов", съпругата му е в болницата в Сандански със съмнение за счупен прешлен. Двете момичета, които пътували в колата на загиналия Иво Пандев, са получили сътресение на мозъка, но не са били приети в болницата.

"Арестуваха наркоман два дни преди полет за испанска комуна", това е друга тема в ежедневника. Районният съд в Благоевград постанови мярка "задържане под строжа" за 25-годишния Владимир Лазов. Магистратите не се вслушаха в молбата на председателя на Областния съвет по наркотични вещества д-р Теменужка Любенова. Тя поиска съдът да поряви разбиране и да пусне Лазов да замине на лечение в Испания. "Ако остане тук и мине през затвора, ще се върне като дилър. В България няма места за лечение на наркозависими", сподели в съдебна зала д-р Любенова. У Лазов са намерени 5 дози хероин, младият мъж твърди, че сам ги предал на полицаите. След като чу мярката за неотклонение, д-р Любенова заяви, че ще пише до Европейската комисия за случая.


ШУМЕН
Под заглавие “ТИМ - корупция, подправени конкурси и рекет”на първата си страница вестник “Топ новини” пише, че корупцията и подправените конкурси все още са на дневен ред в България, дори 18 месеца след влизането й в Европейския съюз. Шуменският ежедневник се позовава на немския седмичник "Виртшафтсвохе". "Българското правителство е икономически добронамерено", казва един немски мениджър в София, "но към едни за съжаление повече, от колкото към други". Някои фирми предпочитат да избягат, а други се уреждат изненадващо добре. ТИМ е основана от Тихомир Митев, Иво Каменов и Марин Митев. Ако Митев, Каменов и Митев искат да притежават някое предприятие, те винаги го имат. Един от техните методи е да изкупуват задълженията на конкурентните фирми към банките и после да съсипват бизнеса им, пише още “Топ новини”.

“С коктейл “Молотов” подпалиха БМВ” е заглавието на първа страница на вестник “Шуменска заря”. Возилото, модел от 1995 година било обявено за продан от собственика му Енчо Димитров. 32-годишният шуменец няма идея, кой е подпалил колата му.

ДПС организира риболовно състезание, пишат днес Шуменска заря” и “Топ новини”. Информацията във вестниците е на репортажните страници. Най-видният рибар бе народният представител от ДПС Метин Сюлейманов, областен председател на младежката организация на ДПС-Шумен. Риболовът и политиката си приличат, казва в интервю за “Шуменска заря” Сюлейманов.


ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Еленско предприятие изнася черни трюфели за Европа, съобщава от първата си страница вестник "Борба". Хит на европазара тази година са дивите плодове и цветовете от бъз. Консерва С и Л България ООД-Елена е една от малкото в страната фирми която произвежда и изнася трюфели и плодове.

Румънци харесаха продукцията на "Захарни заводи" и "Прити" в Горна Оряховица пише "Борба" на същата страница. Съседите били впечатлини от местния суджук, камините на твърдо гориво и вафлити от същия град.

6-етажен блок вдигат на мястото на изкопа убиец информира вестникът от втора страница. В района вече била извършено аварийно укрепване и работатапо изграждането можела да продължи.


СМОЛЯН
Водещото заглавие в днешния брой на в.”Отзвук” е за огромния наплив от младежи за лятна бригада в Смолян. Над 1200, от деца на 10 г. до младежи на 20 г., са се записали във втората поред бригада, организирана от общината. Възможност да разкрасяват и почистват града срещу заплащане обаче ще имат навършилите 14 г., останалите отпадат, пояснява вестникът.

Шест паралелки в езиковите и професионални гимназии се закриват, защото не успяха да съберат минимума от 18 ученика, съобщават от Регионалния инспекторат на МОН в града. Три от изпадналите паралелки са в различни общини, а останалите три в Смолян. От новата учебна година ще функционарит 11 профилирани класа, сочи първото класиране  на седмокласниците.

Друг акцент от страницата „Областта” е, че бившият кмет на Мадан Валентин Гаджев е избран за член на ръководството на ГЕРБ.

Интервюто на броя представя семейството млади художници, които изложиха творби на джаз феста в Смолян. Марио Николов смята, че Смолян е духовно място, а Стефка споделя, че иконописването е свещенодействие.

Пътят от Рудозем до границата ще е готов до 30 август, информира още „Отзвук”. Шефът на фирмата изпълнител Албен Родопманов заявява, че въпреки спряното финансиране, работата продължава. Към момента извършените строително-монтажни дейности възлизат на 5 млн. лв., но и те не са разплатени. Трансграничната отсечка до границата с Гърция е един от проектите финансиран по програма ФАР, но спрян след одиторския доклад на KPNG в края на миналия месец.

Темата „На фокус” днес е за реалната опасност безпризорните кучета в Смолян да нападат хората, алармира изданието и се позовава на данните от извършената прокурорска проверка.

Очеркът за Бай Манчо е интересната човешкка тема на броя. Човекът, открил над 300 извора и строил храмове по времето на Живков, смята, че днес не е трудно да се направи нещо, защото има свобода.


РУСЕ
Огнен ад затвори пътя за София и спря влаковете, е водещата тема на „Утро”. Стихията се разразила след искра от спирачките на преминаващ влак, смятат специалистите. Пожарът избухна в 12.30 и бе потушен от 6 коли на пожарната и допълнителна техника около 17 часа. Пожарът се прехвърли и във вилната зона на 9-ти километър, но за щастие бе потушен без да нанесе поражения на вилите.

Казусът „Щръклево” отново влиза в общинския съвет, съобщава още вестникът. Мераците на селото да се отдели от община Иваново и да мине към Русе са от няколко години, но положителен резултат няма. Община Иваново не иска да се раздели с най-голямото си селище.

Русенци вече минават през новия гаров подлез въпреки загражденията, пише още „Утро”. В началото на август ще го открием заедно със съоръжението под бул. „България”, уверява кметът.

Темата за големия пожар край Русе е водеща и за “Бряг”. Огнен ад затвори пътя за София, спряха даже влаковете, пише вестникът. Пожарът часове вилня и на 9-ти километър, потушиха го преди да пламнат и вилите. Огънят е спрян далеч от Петролна база, в бившето военно поделение нямаше взривоопасни вещества, коментираха от полицията към 16 часа вчера.

Готвят метла за шефове на общински дружества, е друга тема от днешния брой. На една от следващите сесии ще бъде поискана смяната на голяма част от управителите на общински дружества. Официално се говори само за конкурси там, където управителите са били назначени временно от предишните старейшини.

Съкровища на Средновековна България представят в изложба в Русе, съобщава още “Бряг”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай