Предстоят още взривове във ВМЗ Иганово

Предстоят още взривове във ВМЗ Иганово | StandartNews.com

Специализирано сапьорско звено от Министерство на отбраната ще започне обезвреждането на района около взрива в складовете на ВМЗ-Сопот в с. Иганово, съобщи на пресконференция окръжният прокурор Румен Попов. Той предупреди населението да не се притеснява от предстоящите взривове, тъй като те ще са контролирани.

Натежава версията, че става въпрос за причинен пожар в склада на ВМЗ Сопот в Иганово, вследствие на което е настъпил взривът, каза още той. "От какво е причинен пожарът, дали е причинен умишлено или не, ще стане ясно, след като бъдат извършени всички огледи", добави Попов. Затова се изчаква все още.  

"Докато армията не си свърши работата, ние не можем да бъдем активни", добави окръжният прокурор. По думите му, работата по разследването е огромна.

"Около 10 хиляди боеприпаса от 13 различни вида е следвало да има в този цех, което означава, че след обезвреждането на целия район, трябва да бъде събрана всяка една част от останал боеприпас", уточни прокурорът. Тези от боеприпасите, които не са взривени, трябва да бъдат взривени контролирано. До момента са разпитани около 200 души, назначени са сложни експертизи. Сред разпитаните има и 37 пазача. 8 от тях са били на смяна. Двамата, които са били на взривилия се склад, са казали пред разследващите, че са чули гръм и са се скрили.

"За да бъдат изготвени заключенията на експертите, трябва да бъдем на място", добави Попов. Трябва да бъде установено дали това, което се е взривило, отговаря на изискванията по документи. "Според предварителните разговори, които са водени досега с експертите, това е възможно", каза Попов. Но в крайна сметка вещите лица трябва да го оформят като експертиза. "Подготвя се и специален склад с контейнери, в които тези веществени доказателства ще бъдат събрани, след което нагледно ще бъдат разпръснати, преброени по видове и по бройки", добави прокурорът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай