Преди 6 месеца: Бомба в турски самолет на летище София

Преди 6 месеца: Бомба в турски самолет на летище София | StandartNews.com

Чистачка открива устройството, залепено под седалка

За разлика от днешната фалшива тревога доста по-сериозно е било положението на софийското летище преди около 6 месеца, научи "Стандарт". Тогава в турски самолет била открита бомба, но случаят е запазен в тайна, тъй като не е имало пасажери.

Чистачка намерила устройство, залепено под седалката, потвърдиха два независими източника пред "Стандарт". Самолетът е издърпан далеч от сградите в единия край на пистите. Веднага са извикани екипи на полицията, службите за борба с тероризма, пожарни. За щастие до експлозия не се стига.

Механизмът на откритото взривно устройство е доста интересен. Той представлява нещо като експлозив със стърчащи жици, часовник, който тиктака и свети. На пръв поглед откритият предмет съвпада с класическа бомба с часовников механизъм.

Впоследствие се оказва, че всъщност експлозивът е пластелин. Или поне това е основната версия, преди предметът да бъде предаден в ДАНС. Възможно е да става въпрос за шега на болен мозък. Но по-вероятно е, коментират специалисти, да става въпрос за "стрестест" от страна на терористични организации. С подобни самоделки те пробват бдителността и реакциите на различните власти, допълват експертите. На летището тогава обаче се чули и версии, че може да става въпрос за чист късмет, който е спасил турския самолет от взрив, като бомбата е била истинска, но по неясни причини не се е задействала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай