Предаваме старо желязо до 100 лв. за 1 година

Предаваме старо желязо до 100 лв. за 1 година | StandartNews.com

Физически лица отново ще могат да предават на вторични суровини битови отпадъци от черни и цветни метали. Възможността става отново достъпна за граждани след приети промени в Закона за управление на отпадъците.

Екоминистърът Ивелина Василева обясни, че с поправката, която дава право на физическите лица да предават метални отпадъци, отново се отговаря на препоръка на Комисията за защита на конкуренцията. Поставя се обаче ограничение за възнаграждението, уточнява БНР. 

Едно лице в рамките на година може да получи заплащане за предаване на отпадъци не повече от 100 лева. Ще се прилагат и разпоредбите за проследяване произхода на отпадъците, деклариране на произход и контрол върху операторите.

Физическите лица ще могат да предават отпадъци само от бита, но не и от критичната инфраструктура, се уточнява в законовия текст.  Стари тигани и тенджери ще могат да предават, но няма да е възможно да се предават  релси от железопътната инфраструктура, кабели от инфраструктурата, която е свързана с електроразпределението, мантинели, метални части от пътната инфраструктура, шахти.

"Това не е позволено. Ние подкрепяме и предложенията за промяна в Наказателния кодекс за криминализиране на тези нарушения, защото, знаете, че при подобни действия може да бъде заплашен животът и здравето на хората", обясни министър Василева. 

Ако се приемат елементи от критична инфраструктура, операторите ще се лишават от разрешителни, стана ясно от думите й. Площадки за вторични суровини ще се разполагат само в промишлените зони на населените места, сочи още новата законова поправка. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай