Правят "Обяд с храни от Балкана" за 300 души

Правят "Обяд с храни от Балкана" за 300 души | StandartNews.com

На специално кулинарно събитие в земеделското министерство в понеделник (6 юли) фермери от защитени зони в Западен и Централен Балкан ще представят продукцията си: сирене, мляко, мед, сладка и др. Храните са произведени от малки ферми, подпомогнати по българско-швейцарския проект "За Балкана и хората". Заедно с Ути Бъчваров фермерите ще подготвят обяд за 300 служители на Министерството и на агенциите към него, като събитието ще започне в 12,30 ч.

Производители от млечните ферми в с. Васил Левски, с. Нефела и с. Бов ще донесат овче, биволско и краве сирене и кисело мляко. Те са регистрирани по Наредба 26 за директните продажби. Продуктите си ще представят на мобилни хладилни витрини, от които вече продават на фермерския пазар в кв. Борово, София. На трапезата ще има мед от с. Меляне и сладка от горски плодове от с. Превала, както и биологичен мед.

Първото издание на "Обяд с вкусни продукти от Балкана" беше в МЗХ на 1 юли 2014 г., последвано от кулинарно събитие в резиденцията на швейцарския посланик в София. И тази година фермерите от Балкана ще представят продукцията си на приема на швейцарското посолство за националния празник на страната. Фермерите ще донесат продукция и на Събора в Рожен (17-19 юли) и на Екофеста "Зелените идеи в действие" на Узана, Габровско (24- 26 юли).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай