Правят филм за Перперикон

Правят филм за Перперикон | StandartNews.com

Филм за Перперикон ще прави проф. Николай Овчаров. Археологът, известен като българския Индиана Джоунс, ще работи върху сценария на 20-минутната лента през зимните месеци. Той обяви новия проект, след като приключи проучванията в Акропола на Скалния град. Във филма ще се използват и спиращи дъха кадри, снимани с дрон. Така хората ще могат да се насладят на величието на древния град от птичи поглед - с Акропола, двореца светилище, храма на Аполон и др.

Очаква се лентата да е готова през лятото догодина и да бъде излъчена в национален тв ефир. Българите и чужденците пък, които разглеждат Скалния град в Родопите, ще могат да си купят диска с лентата и да отнесат в домовете си уникалното филмче.

"Перперикон от въздуха е нещо уникално. Може да се сравни само с Мачу Пикчу в Латинска Америка", каза проф. Овчаров. Той припомни, че около 250 хиляди души разглеждат всяка година археологичния комплекс в Родопите, което го нарежда заедно с Царевец на първите места в класацията за най-посещаваните места у нас. "Перперикон е хит в целия свят. Неслучайно преди няколко години големият британски изследовател Филип Кар Гом го включи в книгата си "Свещени места от Стоунхендж до Сантяго де Компостела", каза още проф. Николай Овчаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай