Правим копие на меча на Кубрат

Правим копие на меча на Кубрат | StandartNews.com

България ще направи първо копие на меча на хан Кубрат, който се пази в Ермитажа в Санкт Петербург. "Държавата е поставила тази задача на Националния исторически музей и аз като консултант, с огромно удоволствие ще се заема с нея". Това заяви бившият шеф на НИМ проф. Божидар Димитров в предаването си по Тв плюс.

Според него копието на меча, който според професора по-скоро е сабя, е важно да бъде в България, защото е повод за национална гордост и самочувствие. "Ще се проведат разговори с руската страна и ще преговаряме с тях за копието", обясни още Димитров.

Мечът на хан Кубрат е сред най-ценните реликви от съкровището, открито през 1912 г. край украинското село Малая Перешчепина. Мечът на хана е с дължина близо 95 см и тегло 1.150 кг. Обкован е със злато и стъклени инкрустации, има версия, че е подарък от византийския император. Предмети от съкровището са копирани с разрешение на руската държава за НИМ в София. Досега обаче не са разрешени да се вземат отпечатъци и отливки единствено на меча на хан Кубрат. Той не е изложен постоянно в експозициите на Ермитажа, а се изважда само за важни изложби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай