Пратиха Кара дере на прокуратурата

Пратиха Кара дере на прокуратурата | StandartNews.com

София. Министърът на околната среда Светлана Жекова внесе сигнал във Върховната административна прокуратура с молба за извършване на проверка и за подаване на протест до съда с искане за обявяване на Подробен устройствен план (ПУП) - План за регулация на Зона за отдих "Бяла - север" в местността Кара дере, за нищожен. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Според внесените в прокуратурата документи въпросният ПУП е одобрен с Решение 26-311/10.02.2005 г. на Общинския съвет, гр. Бяла, "в нарушение на екологичното законодателство и на нормативната уредба по устройство на територията", пише в изпратеното становище. Сред мотивите се изтъква и фактът, че "за ПУП-ПР "Бяла-север" не е внасяно искане до компетентния орган по околна среда за преценяване на необходимостта от екологична оценка, въпреки че според действащите нормативни изисквания за ПУП-ПР "Бяла-север" е било задължително да се извърши екологична оценка.

В сигнала на МОСВ до прокуратурата изрично се подчертава, че одобряването на плана предполага една голяма територия да бъде урегулирана и върху нея да се извършва строителство, но без екооценка това може да доведе до отрицателни въздействия върху околната среда и риск за човешкото здраве.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай