Пръстенът убиец спечели Чудесата

Пръстенът убиец спечели Чудесата | StandartNews.com

Крепостта "Трансмариска" в Тутракан поведе и в битката за топ 10 на "Атракции"

Пръстенът убиец от Калиакра спечели рунд I в тазгодишната кампания "Чудесата на България". За единственото открито у нас бижу на смъртта гласуваха малко над половината от хората в раздел "Открития". В първия тур на кампанията на в. "Стандарт" участваха близо 150 000 души. Тази година изкушението от археологическите находки по родните земи гласуват в две категории - "атракции" и "открития", на www.bgchudesa.com.

Точно в 00,00 ч на 1 октомври приключи първият тур от тазгодишния вот, с който хората определиха топ 20 на обектите в двете категории. Минута преди да изтече последният ден на септември, пръстенът убиец водеше в раздел "Открития", следван от Протоград и златото на гетите. На първо място в "Атракции" пък бе крепостта "Трансмариска" в Тутракан, следвана от комплекса "Глухите камъни" и крепостта "Перистера".

От вчера до края на октомври хората ще гласуват кои от обектите да влязат в топ 10. Реставрираната римска крепост "Тутракан" поведе още в първите часове и на рунд II. В раздела "Открития" обаче начело на временното класиране застана Златото от Синеморец.

Десетки ученици, студенти, кметове, служители в общини трескаво гласуват, за да осигурят повече гласове за светилище, крепост, археологическо откритие, които да популяризират района им. Градоначалниците пък са убедени, че колкото повече хора научат за Чудесата в региона им, толкова повече туристи ще пристигнат да ги видят на живо. Това пък ще раздвижи местната икономика.

Победителите в тазгодишната кампания на "Стандарт" "Чудесата на България" ще станат ясни в края на ноември.

Българите ценят предметите с история

Доц. д-р Бони Петрунова, откривател на пръстена убиец

Радвам се, че българите оценяват не само скъпоценните предмети, а и тези, които съдържат история. Калиакра е един обект, който всяка година ни изненадва с хубави и интересни находки. Пръстенът е част от историята на Добруджанското деспотство, но съдържа и малко мистерия. Той несъмнено допринася за популярността на тази стара българска столица. Работата ни прави популярни различните краища на страната. Специално поздравявам в. "Стандарт" и главния му редактор г-жа Славка Бозукова за инициативата, която поде - имам предвид дискусията за стратегия за туризма. Това е една много положителна тенденция. В тази ниша има хляб, а е и начинът, по който да съхраним паметта си и себе си като нация и народ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай