Пращат 180 военни на южната граница

Пращат 180 военни на южната граница | StandartNews.com

Ремонтират със 15 млн. от САЩ полигон и летище

180 военнослужещи ще бъдат изпратени на българо-турската граница, съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев. Те ще указват логистична подкрепа на служителите на МВР. Очаква се това да стане съвсем скоро. Министър Ненчев обаче бе категоричен, че ще настоява за допълнителна подготовка и обучение на изпратените там военнослужещи. България ще получи 15 милиона долара за инвестиции в отбраната, осигурени от правителството на САЩ, съобщи още военният министър Николай Ненчев.

Средствата ще се използват за ремонт на полигона в Ново село и летището в Безмер, за изграждане на нови съоръжения и за инфраструктура. Инвестициите ще бъдат осигурени в рамките на тази година.

Ненчев каза още, че бюджетът за отбрана ще нараства постепенно, а българската армия ще се модернизира съобразно стандартите на НАТО. Очаква се скоро да придобием многоцелеви самолет и 3D радари за отбрана на въздушното ни пространство съгласно ангажиментите на страната ни към Алианса, посочи министърът. Той уточни, че са договорени съвместни подготовки с войските на НАТО на полигона в Ново село и засилено присъствие в района на Черно море.

Велико Търново има готовност да бъде домакин на Щаба на многонационалните сили в Югоизточна Европа. Това стана ясно по време на срещата с военния министър Николай Ненчев с кмета на града Даниел Панов и областния управител проф. Пенчо Пенчев. На предстоящата сесия на Великотърновски общински съвет на 29 януари ще бъде гласувано писмо за подкрепа на това домакинство. "То е важно за града и региона. Велико Търново и Националният военен университет "Васил Левски" имат изграден капацитет, за да поемем като административен център, логистика и експертиза командването на тези сили", каза Панов. Ненчев заяви, че за настаняването на многонационалните сили ще се търси решение, което е важно и правилно в дългосрочен план, а не най-лесното в момента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай