21:15 ч.

13.02.18

2 мин.

0

0

0

ПРАКТИЧНО! Вечеря вместо пръстен за Деня на влюбените

от редактор |

ПРАКТИЧНО! Вечеря вместо пръстен за Деня на влюбените

Все повече хора предпочитат да подаряват за днешния празник на Свети Валентин романтично преживяване вместо материален подарък. Това сочи новото издание на ежегодното проучване Mastercard Love Index.


Според изследването, в периода около Деня на влюбените разплащанията, свързани с изживяване на емоционални моменти, се повишават с 6% от 2015 г., а броят трансакции с тази цел е нараснал с над 17% за същия период.
Годишното проучване, което представя данни от анализ на разплащателните трансакции с кредитни, дебитни и предплатени карти за последните три периода на Св. Валентин (11–14 февруари 2015–2017), разкрива, че най-сигурният път към сърцето на любимия човек минава през вечеря навън. Най-популярният подарък за празника е с 40% дял от разходите на влюбените и 75% дял от всички трансакции за периода през 2017 г.


Желанието да зарадваш партньора с незабравимо пътуване (със самолет или влак) също отбелязва значителен ръст – броят на трансакциите с тази цел се е увеличил с 23% през 2017 г., което представлява 22% от общите разходи през най-романтичния ден от годината. Престой в хотел също остава сред фаворитите сред предпочитанията с дял от 27% от разходите.


Данните доказват развитието на „икономика на преживяванията", която се движи от стремежа към щастие чрез създаването на емоционални моменти, а не през закупуването на материални подаръци.


Средствата, похарчени за доскоро традиционни за Св. Валентин подаръци като цветя се понижава с 3%, въпреки че броят трансакции се е увеличил с 14%, което показва, че когато става въпрос за символите на романтиката, дори едно цвете може да означава много повече от голям букет. Подобна е ситуацията и при бижутата – похарчените средства намаляват с 9%, но трансакциите се увеличават с 10% спрямо 2015 г.


Междувременно проучване на "Марица" показва, че все повече дами предпочитат прагматични подаръци за Св. Валентин. 14 февруари е поредният ден от годината, в който моловете и специализираните магазини за сувенири и подаръци разчитат да вдигнат оборотите. В промоциите за Св. Валентин обаче все по-активно се включват търговците на техника и мобилните оператори. Преса за коса или епилатор могат да се закупят с намаление дни преди празника. Същото важи и за кухненските роботи и мини пекарни. Това важи и за хубави кафе-машини. Нови телефони, таблети и лаптопи също са с падащи цени до -20 процента.


Въпреки че времената се менят и дамите са много по-склонни да приемат подарък, който ще им е от полза, а не със сантиментална стойност, все пак романтиката няма как напълно да изчезне. Най-добре мъжете да не се отказват от розата или букета и картичката с лично послание. Те придават онова настроение, което празникът на влюбените предполага.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент